Ana Sayfa Dünya, Gündem, Kültür, Medya, Yaşam 20 Mart 2023 619 Görüntüleme

KUŞADASI ROSEMARY ANI EVİ’NDE TÜRK KAHVESİ’NİN 600 YILLIK ÖYKÜSÜ ANLATILACAK

Kente yeni kültürel rotalar kazandırmak için çalışmalarını sürdüren Kuşadası Belediyesi tarafından açılacak olan Türk Kahvesi Evi’nde hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Türk kahvesinin hazırlanmasında ve ikram edilmesinde kullanılan geleneksel eşyaların sergileneceği Türk Kahvesi Evi, ziyaretçilerini yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk kahvesinin tarihinde yolculuğa çıkaracak.

Kuşadası Belediyesi, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan Türk Kahvesi geleneğini tanıtmak ve yaşatılmasını sağlamak amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda Marina mevkiinde bulunan Rosemary Anı Evi’nin ikinci katında ‘Türk Kahvesi Evi’ açılması için geçtiğimiz ay bir çalışma başlatıldı. Hazırlıkların son aşamaya geldiği Türk Kahvesi Evi’nde, kendine has hazırlanma ve pişirilme yöntemi olan Türk Kahvesi, bütün yönleriyle ziyaretçilere anlatılacak.

Türk Kahvesi Evi’nde, Türk kahvesinin hazırlanıp sunulmasında kullanılan ve Başkan Ömer Günel’le koleksiyoncu Haluk Perk arasında imzalanan iş birliği protokolü doğrultusunda sergilenecek bakır ve pirinç cezveler, kavurma tavası, dibek, el değirmeni, tepsiler ve zarflı fincanlar gibi geleneksel eşyalar yerini aldı. Bu yönüyle de Türk Kahvesi Evi, misafirlerini dünyada şekerle pişirilen ve telvesiyle ikram edilen tek kahve türü olan Türk kahvesinin yaklaşık 600 yıllık geçmişinde yolculuğa çıkaracak. Kuşadası Belediyesi, Türk Kahvesi Evi’yle UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde de yer alan Türk kahvesi kültürüne sahip çıkmış olacak.

MİSAFİRLİĞİ SİMGELİYOR

Kahve, Türkiye’ye Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından 1517 yılında getirildi. Osmanlı döneminde kahve yapmak için öncelikle yeşil haldeki çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulur, sonra soğutulmak üzere ahşap soğutma kaplarına boşaltılırdı. Soğuyan kahve çekirdekleri dibeklerde ya da el değirmenlerinde dövülüp, bakır veya gümüş cezvelerde kömür veya odun ateşinde demlenerek pişirilirdi. Küçük boyutlardaki fincanlardan içilen kahve, zamanla kavrulma derecesi, pişirim yöntemi ve sunumuyla günümüzdeki Türk Kahvesi’ne dönüştü. Yapılan bir araştırmaya göre; Türk kahvesi yüzde 55 gibi bir oranla orta şekerli seviliyor. Türk kahvesinin yanında en sevilen lezzet olaraksa lokum ve çikolata tercih ediliyor. Türk kültüründe misafirliği de ifade eden Türk kahvesi, en çok akşam içiliyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil