Ana Sayfa Yazarlar 22.03.2023 737 Görüntüleme

Turizmci

BÜYÜK OZAN

Aşıklık ve halk ozanlığı Anadolu’da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. O 79 yıllık yaşamının 72 yılını görmeyen gözlerine rağmen gönlünde oluşturduğu ayrı bir dünya ile tamamladı. Gözlerinin karanlığı gönlünün aydınlığını asla etkilemedi; tam tersine dört elle sarıldı hayata. Yüreği insan sevgisiyle dolu, milletini ve memleketini seven, hepimize örnek büyük bir ozandı.72 yılını geçirdiği karanlık dünyada, gerçekleri tüm çıplaklığıyla görüp çevresine de anlatmaya çalıştı.

O; gönül gözüyle görüp, aşkı en güzel anlatan candı. O; insanca yaşamış, insanca sevmiş birisiydi. Kendisinden önce doğan iki kız kardeşini kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı yüzünden sağlık sorunları daha küçük yaşta başlamış olup, o dönem Türkiyesi’nde aşı bulunmadığından bu hastalık Aşık Veysel’i de gözünden vurmuş ve henüz yedi yaşında iken sol gözünü hastalıktan kaybetmiş ve bir gözünün ardından, köyde geçirdiği başka bir kaza sonucu ise sağ gözünü de kaybetmesi sonucu karanlığa gömülür. Babasının Aşık Veysel’e hediye ettiği bir bağlama sayesinde ise hayata tutunmuş ve o oyuncağı arkadaşı, yoldaşı olmuştur.

Gençlik yıllarını geçirdiği memleketine atanan o dönemin Milli Eğitim Müdürü tarafından keşfedilen Aşık Veysel, böylece o büyük başarıya da ilk adımı atmış bulunmaktaydı.“ Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın ”diyen Aşık Veysel’in doğup büyüdüğü Sivas’ta, bu dönemin milli eğitim müdürü tarafından ise ismini taşıyan okul kapatılmış, öğrenciler başka okula taşınmıştı. Taşınma işlemini bitirdikten sonra kapattıkları okulu yeniden açtılar. Başka isim verdiler. Geçmişte bir milli eğitim müdürünün keşfettiği Aşık Veysel’den, Aşık Veysel’in adını silen Sivas milli eğitim müdürüne denk gelen bir dönemden geçiyoruz. Yedi yaşından sonra gözleri kapandığı için dünyayı gönül gözüyle gören; ömrü yoksulluk ve mücadeleyle geçen Aşık Veysel, aramızdan ayrılalı 50 yıl oldu ama o şiirleri ve türküleriyle yaşamaya devam ediyor. Sevindirici ve güzel bir haberle yazımı bitirmek istiyorum. UNESCO 2023 yılını “Aşık Veysel’i Anma ve Kutlama Yılı”ilan etti.Aşık Veysel, UNESCO üyesi 193 ülkede anılacak. Usta Ozanımız Aşık Veysel hakkında ne kadar çok yazı yazılsa, anlatılsa yine az olacaktır.

Büyük Ozan’ı sevgi ve saygı ile anıyorum..

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

VAR OLSUNLAR, SAĞ OLSUNLAR

VAR OLSUNLAR, SAĞ OLSUNLAR

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil