Ana Sayfa Gündem, İletişim, Kültür, Politika, Yaşam 17 Nisan 2024 127 Görüntüleme

KÖY ENSTİTÜLERİ NİÇİN KAPATILMIŞIR ?

Çok isterdim bilinen tarihe uymayı ve o doğrultuda yazmayı. Ancak köy enstitüleri’nin kapatıldığı bilinen tarih 1954 tam olarak olmadığı, asıl tarihin 2.dünya savaşının bitimiyle ve ABD himayesi altına giren Türkiye’nin, batı’ya yaranma politikalarının neticesinde 1946 yılından itibaren ülkemizde, ne yazık ki aydınlanma projesi olarakta kabul edilen bu egitim sistemi,1940 da doğduğu emeklemeye henüz 1946’da geçerken kapatılmaya başlatılmış, tamamı ise 1954’de sonlandırılmıştır.

Şüphesiz bu çok önemli egitim projesi ülkemizin en önemli yatırımı olacak ve bugünlere bu projeyle gelinmiş olunsaydı bambaşka bir Türkiye gerçeği olacaktı.

Fakat ne vahim bir durumdur ki 2.dünya savaşının getirdiği sonuçlarla bloklaşan dünya batı ve doğu bloğu sebebiyle, tarafını ABD himayesinde bulan Türkiye yönetimi, 1948 Marshall ekonomik yardım paketi adı altında da Amerika’ya ne acıdır ki teslim olmuş teslim edilmiştir.

Evet o günden bugüne gelinen Türkiye siyasi hakikatı. İncirlikte kurulan ABD üsleri. Ülkemizi terk etmeyen ABD güçleri. Köy enstitülerinin maksatlı kapatılışıyla oluşturulmak istenilen günümüz Türkiye’si. Öyleyse köy enstitüleri neden niçin kapatılmıştır ?

Zihni Gaymalı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil