Ana Sayfa Gündem 24 Ağustos 2024 173 Görüntüleme

AŞKIN MEVLEVİ’Sİ

Mevlevilik: Mevlâna Celaleddin Rumi’nin ölümünden sonra ortaya çıkmış , Mevlâna hazretlerinin Allah aşkını ve insanlığa hoşgörülü bakış açısını anlatan bir yol, hayatı bir sevgi hakikatında yorumlayan bir düşünce bir yaşayış bir felsefe biçimidir şüphesiz.
Bir çoğumuza göre Mevlana’nın en önemli farklı özelliği ise yine islam dinini, alışa gelmişin dışında, insana korkuyla baskıyla aktaran değil, sevgiyle, Allah aşkıyla aşkla anlatmasıdır, onu çok özel ve anlamlı kılan.
Belki de günümüzde Celaleddin Rumi’yi bu kadar çok kitleye ulaştıran ve insanlara dokunmasına vesile kılan en önemli öznesi yine hoşgörü, aşk ve sevgi temalı bir yaşamı kuşaktan kuşağa anlatma öğretme gayesidir.
Kuşkusuz 1925 tarihinde Tekke ve Zaviyeler ülkemizde kapatılırken, Atatürk’ün en çok kapatırken üzüldüğü anlayış da yine Mevlevilik okulları (tekke) olmuştur. Ve bizzat Atatürk, Konya milletvekili olan Mevlâna torununa bu üzüntü ve fikrini paylaşmış ve de inanıyorum ki Mevlana Celaleddin Rumi’nin ruhani gücü bu topraklarda hiç bitmeyecek, aksine daha da büyüyecektir demiştir.
Nitekim bugün neredeyse tüm dünya Rumi’yi araştırmakta Mesnevisi’ni okumakta, türbesini her gün halklar ziyaret etmektedir.
Evet bu dünya’dan çok özel bir insan, bir aşk geçmiştir ki, o da Mevlana Celaleddin Rumi ve onun sönmeyen öğreti ışığıdır. Ve inanıyoruz ki bu ışık bu dünyayı aydınlatacak insanlığa aşkla sevgiyle hoşgörüsüyle nesilden nesile dokunmaya, sonsuza dek devam edecektir.
“Yüce Allah’ı aşkla anlatan aşkın mevlevi’si, dünya tarihinin en güçlü düşünür ve kalemi mevlana celaleddin rumi.” Rahmetle aşkla anıyoruz.
Zihni Gaymalı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil