Ana Sayfa Gündem 30 Ağustos 2024 167 Görüntüleme

30 AĞUSTOS ve FEVZİ ÇAKMAK !

2004 tarihinde bir İran’lı Türkmen tarafından kurtuluş savaşının en önemli komutanın Atatürk kadar , Fevzi Çakmak da olduğunu öğrendiğim de açıkçası hiç inanmamıştım.
Çünkü hiç bir ders kitabımımızda Fevzi Çakmak hakkında yeterli bilgi verilmiyor, tüm kurtuluş savaşı süreci ve zaferi yalnızca Atatürk’e mâl ediliyordu…
Bu olaydan çok yıllar sonra unuttuğum bu hususu naçizane araştırıp, Fevzi Çakmak’ın hayatını bir çok kaynaktan okumaya çalıştım.
Fevzi Çakmak yine aynı güçlü Atatürk gibi tüm yaşamı cephelerde geçmiş büyük bir komutan, M.Kemal Paşamızın da en önemli silah arkadaşı ve yoldaşı olduğudur.
Müthiş bir entellektüel bilgi sahibi olan Fevzi Çakmak 4000 bin üzerinde kitap okumuş ve de notlar almış, yine 6 yabancı dili çok iyi konuşan da bir vizyona sahip olduğunu mesela çoğumuz ne kadar biliyor dur ?
1918 -1919 arasında Osmanlı devletinde genel kurmay başkanlığı da yapan Fevzi Çakmak, M.Kemal 19.05.1919’da Samsun’a çıkmadan önce, İstanbul’da ki son toplantısını Fevzi Çakmak ile yaptıktan sonra yola çıktığıdır.
Fevzi Çakmak ise 1 yıl sonra Ankara’ya katılmıştır.
Çünkü Fevzi Çakmak bu bir yıllık süreçte İstanbul’da kalarak Ankara’ya silah ve cephane sevkiyatını sağladığıdır.
1920’de Ankara’ya ulaşan Fevzi Çakmak’ı, M.Kemal Paşa büyük bir tören ve sevinçle karşılamıştır.
Fevzi Çakmak’ta yine Atatürk gibi, Osmanlı hükümeti tarafından rütbesi sökülmüş ve hakkında idam kararı çıkartıldığıdır !
1921’de ise İsmet paşa komutasında ki ordumuz Kütahya ve Eskişehir savaşlarında Yunan ordusuna kaybettikten sonra, Atatürk, İsmet paşa yerine, genel kurmay başkanlığı görevine Fevzi Çakmak’ı getirir.
Kaybedecek vakti olmayan Atatürk ve Fevzi Çakmak, Polatlı’ya kadar yaklaşan Yunan ordusunu 1921’de günlerce sürecek Sakarya meydan savaşı ile durdurmuştur!
Kurtuluş savaşının tüm plan ve stratejisini hazırlayan komutan hiç şüphesiz Fevzi Çakmak’tır.
Diğer paşalar bu plana karşı çıkmış olsalarda, M.Kemal paşa en güven duyduğu yoldaşı Fevzi paşaya güvenir ve de tüm planlarını destekleyerek onaylamıştır !
Böylelikle 1921’de başlayan savaş 26 ağustos 1922’de başkomutanlık saldırısı ile 9 eylül 1922’de İzmir’de, Atatürk ve Fevzi Çakmak’ın öncülüğünde tüm Anadolu halkının üstün özverisiyle zaferle sonuçlanacaktır !
1923’te Cumhuriyet kurulduktan sonra siyaset yerine Mareşal rütbesiyle genel kurmay başkanlığına devam eden Fevzi Çakmak, Atatürk’ün 15 yıllık döneminde gerçekleştirdiği devrimlerde de en büyük güvencesi idi !
Atatürk’ün özel kalem müdüründen elde ettiğim kaynağa göre, Atatürk kendisinden sonra Cumhurbaşkanı olmasını da en çok arzu ettiği kişi de yine Fevzi Çakmak’ın olduğudur !
1944 tarihine kadar sürdürdüğü genel kurmay başkanlığını dönemin İnönü yönetimiyle ters düşmesi üzerine bırakmış, hiç bulaşmadığı siyasete girmiş olsada 1950 tarihinde vefatı üzerine bu niyeti de zaruri sonlandığıdır !
Vefat ettiğinde mevcut yönetimde İnönü olması ve radyolarda şarkılar çalınıp, hiç bir yas tutulmaması ve tarihte yeterince yer almaması böyle bir büyük kumandana büyük haksızlık olarak nitelendiriyorum.
Kurtuluş savaşının büyük komutanı , yüce Atatürk’ün silah arkadaşı Mareşal Fevzi Çakmak’ı bu anlamlı günde yine unutmuyor sevgi ve minnetle anıyoruz.
Vatan sizlere minnettardır !
“Tarih mutlaka bir gün doğruları yazacak hakkı hakka teslim edecektir.”
Zihni Gaymalı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil