Ege Denizi’nde son bir haftada art arda depremler meydana geliyor. AFAD verilerine göre, bölgede 500’den fazla sarsıntı kaydedildi. Uzmanlar, bu hareketliliği “deprem fırtınası” olarak adlandırıyor ve sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Turizmle dikkat çeken Yunan adası Santorini merkezli sallantılar devam ederken, adadan göç eden bölge sakini ve turistlerin sayısı artıyor.
NTV’den Derya Doğan’ın haberine göre, şimdiye kadar 9 binden fazla kişi adayı terk etti.
Sarsıntıların uzun süre devam edeceği tahmin edilirken yılda 3,5 milyon turist ağırlayan adada iptaller başladığı belirtiliyor.
Naftemporiki gazetesine göre feribot şirketleri, sakinlerin ve ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla acil rotalar planladı.
Depremlerin volkanik faaliyete neden olup olamayacağı konusunda kathimerini gazetesine konuşan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı Efthimios Lekkas, sarsıntıların büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 6’ya ulaşmasının çok mümkün olmadığını söyledi. Lekkas, 5.5 büyüklüğünde bir depremin ana deprem olarak kabul edilebileceği için iyi bir gelişme olacağını kaydetti.
Lekkas, “Elimizde 5 Richter’e kadar uzun bir deprem dizisi var ve bu birkaç gün ya da birkaç hafta sürebilir. Zaman içindeki sıralamayı tahmin edebilecek durumda değiliz” dedi.
Son birkaç gündür yaşanan hareketliliğin,1 956 depremine yol açan faydan değil, Kiklad bölgesindeki daha küçük fayların harekete geçmesinden kaynaklandığını söyleyen Lekkas, “4 ila 5 Richter aralığında çok sayıda depremimiz var, ancak bunlar da şimdilik Kaldera ve Kolumbo’da (en son 1650 yılında faaliyete geçen bir denizaltı yanardağı) devam eden sismo-volkanik süreçlerle ilgili değil” diye ekledi.
Öte yandan adaya uçakla turistler gelmeye devam ediyor. Dubaili bir çift, “Bu seyahati iki yıldır planlıyorduk. Kaçırmak istemiyorduk. Herhangi bir tehlike olduğunu düşünmüyoruz, o kadar çok insan burada ki” diye konuştu.
Yunan Radyo Yayıncılık Şirketi’nin programında konuşan Santorini Belediye Başkanı Nikolaos-Anastasios Zorzos, adadaki hayatın “normal bir şekilde” devam ettiğini belirterek, şu ana kadar sismik hareketlerden kaynaklanan herhangi bir hasar tespit edilmediğini ifade etti.
Öte yandan bazı bölgelerde toprak kaymaları yaşandı ve uçurumdaki yapıların altındaki zeminin sağlam olup olmadığı konusunda büyük endişeler var.
Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, herhangi bir nedenle Athinios limanının kapatılması durumunda, insanların adayı toplu halde terk edebilmeleri için alternatif bir plan düzenlendiğini belirtti.Belediye ayrıca önceki günden bu yana sosyal ağlar aracılığıyla ova ve gelişmemiş bölgelerde büyük bir deprem olması durumunda sığınılabilecek 8 yeri kamuoyuna duyurdu.
Sismoloji Uzmanı Gerasimos Papadopoulos geleceğe ilişkin olarak, tüm olasılıkların mümkün olduğunu ve bu nedenle bir dizi ihtiyati tedbirin alındığını belirtti ve “Deprem öncesi bir dönemdeyiz. Daha güçlü bir deprem olabilir, ancak bunun ne kadar uzağa ulaşabileceğini henüz söyleyemiyoruz. Her halükarda sismik süreç uzun olacaktır. Bunun volkanik değil tektonik bir sismik dizi oluşuyor ve depremlerin fay üzerinde ve iki volkandan, Kolumbo ve Kaldera’dan nispeten büyük bir mesafede meydana gelmesi de bunu gösteriyor” dedi. Papadopoulos, “Fayın harekete geçen kısmının genişleyerek daha büyük bir depreme yol açması mümkün mü?” sorusuna “Bu göz ardı edilemeyecek bir şey. Şu anda sismik göç Anydro yakınlarında durmuş gibi görünüyor, sanki orada büyük bir jeolojik bariyer varmış gibi” yanıtını verdi.