Ana Sayfa Gündem 20 Şubat 2025 164 Görüntüleme

KUŞADASI’INDA KIŞ TURİZMİ MÜMKÜN MÜ?

 

İnsanların tatil, seyahat ihtiyaçları değişkendir. Tercihlerini yaparken ekonomik, ulaşılabilir, seyahat ihtiyacının karşılanması, yeme-içme, dini ve etnik sebepler, eğlence gibi birçok çekicilikle tercih etmektedir.

Kuşadası’na gelen turistlerin çoğu güneş ve plaj için gelmektedir. Bunun yanında tarih ve ören yerleri ziyaretleri için gelen bulunmaktadır. Tüm bu seyahat planları Mayıs-Ekim arası yapılmak olup en yoğun dönemi 15 Haziran-15 Eylül arasıdır. Bu dönemde Konaklama, yeme-içme, eğlence, ulaşım, perakende mağazacılığı olumlu etkilemektedir.

Ancak 1 Ekim olduğunda birçok küçük otel, restoran, eğlence mekanı, ulaşım firmaları, perakende mağazalar kapanıyor veya personel çıkarıyor. İşte o zaman Kuşadası’ nda ekonomi yavaşlıyor. Kış aylarında yoğunlukla emekli kesimin yaşadığı şehrimizde işsizlik, ekonomik krizler olmaktadır. Her sene değişen, kapanan işletmeler bunun örneğidir.

Tüm bu olumsuzlukları bertaraf için Turizm’in diğer kollarının şehrimize kazandırmamız faydalı olabilir.

Türkiye’ de 2024 yılında 62 Milyon turist geldi. Gecelik ortalama 97$ harcama yaptılar. Kaldıkları sürede harcadıkları toplam rakam 1000$ civarı. [Deniz, plaj için gelenlerin ortalaması 700$)

Türkiye’de normal bir turistin günlük ortalama harcaması 50-55 dolar seviyesindeyken, transit bir limanda kruvaziyer turisti için bu rakam 120 doları, ana limanlarda ise 150 doları geçiyor. Kruvaziyer tayfası da limanlarda günlük ortalama 70 dolar harcama yapıyor. Bu rakamlar baz alınarak yapılan hesaba göre, kruvaziyer turisti ve tayfasından Türkiye’de esnafa yaklaşık 400 milyon dolar para bırakıyor.

Deniz, Plaj ve Kruvaziyer turizm olarak oldukça başarılı olan Kuşadası 15 Haziran-15 Eylül arası çok iyi sezonlar geçirmiştir. Başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke vatandaşı Kuşadası’nı tanıyor biliyor.

Diğer zamanlarda Konaklama, Yeme-İçme, Eğlence, Ulaşım sektörünü hareketlendirmek için Spor Turizmi, Sağlık Turizmi, Termal Turizm alanındaki fırsatları da iyi değerlendirmek gerekir.

Spor turizmi kapsamında bisiklet, yüzme, atv, golf, rüzgâr sörfü, dalış, offroad, sporcu kapmları gibi çok önemli birçok spor faaliyetı kış dönemimde şehrimizde yapılabilir. Turizmin yılın 12 ayı faaliyet gösteren bir sektör olabilmesi için çeşitliliğin arttırılması lazım.

Madrid merkezli Birleşmiş Milletler ajansı UN Tourism tarafından açıklanan verilere göre, spor turizmi 500 milyar sterlinden fazla bir değere sahip olup, toplam turizm pazarının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Antalya’ da Kasım-Mayıs döneminde spor turizminde 2.000 kamp yapılmakta olup, 1.200 takıma ev sahipliği yapılmaktadır. Bu kampların bir kısmı şehrımıze çekilebilir. Yatırım yapmak isteyenlere destek verilmelidir.

Medikal, Termal, wellness hizmetleri şehrimiz için çok cazip bir destinasyondur.

Termal, wellness hizmetleri geliri, deniz plaj için gelenlerin en az 2 katından daha fazladır. Bu sebeple Davutlar bölgemizin gelişimi, tüm Kuşadası na etkili olabilir.

Medikal Turizm de ülkemiz çok başarılı grafik çizmektedir. Kişi başı harcaması 1000$ üstündedir.

Türkiye, güneş, deniz ve tarih turizminin yanı sıra sağlık turizmi alanında da büyük bir çıkış yakaladı. Dünyanın dört bir yanından gelen sağlık turistleri, yüksek kaliteli hizmet, uygun maliyetler ve modern sağlık tesisleri nedeniyle Türkiye’yi tercih ediyor. 2024 yılında sağlık turizminde yaşanan gelişmeler şöyle:

· Sağlık turistlerinin sayısı %20’nin üzerinde arttı.

· Saç ekimi, estetik cerrahi, diş tedavileri ve ortopedik operasyonlar en çok tercih edilen hizmetler oldu.

· Sağlık turistlerinin kişi başı ortalama harcaması 2.000-3.000 dolar seviyesine ulaştı.

Sağlık turizminin en popüler şehirleri:

· İstanbul – Saç ekimi ve estetik cerrahinin merkezi

· Ankara – Gelişmiş tıbbi altyapı

· İzmir – Termal oteller ve sağlık turizmi paketleri

· Antalya – Tatil ile tedaviyi birleştiren konsept hastaneler

· Bursa – Termal turizm ve fizik tedavi merkezleri

Türkiye, sağlık turizminde Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere birçok ülkeden hasta çekmeye devam ediyor. Üstelik, kaliteli sağlık hizmetleri batı ülkelerine kıyasla %50-70 oranında daha uygun fiyatlı olduğu için Türkiye, sağlık turizminde cazibesini artırıyor. (https://www.newhealth.media/blog/2024te-turkiye-turizm-gelirinde-rekor-kirdi)

Görüldüğü üzere son dönemlerde Güneş, Plaj, Kruvazör turizmi için yapılan Fuar, Tanıtım ve kampanyaların Sağlık, Spor ve Termal turizm için yapılması faydalı olacaktır.

Kişi başı harcamaların yüksek olması sebebiyle şehrimize ciddi katkılar sağlayacaktır. Örneğin bir Kanser hastası 2,3 ay, Implant hastası ortalama 10-15 gün, termal için gelenler 15 gün konaklama yapmaktadır.

Bunun için yatırım alanları açılmalı, mevcut yatırım yapan işletmelere reklam, tanıtım, ulaşım gibi destekler sağlanmalıdır.

Hem böyle Kışın Uçak biletlerinin ucuz olması, Konaklama ücretlerinin daha uygun olması nedeniyle bölgemize katkı sağlayabilir.

Kuşadası’nda kış turizmi mümkün.

 

Ahmet YILMAZ

İşletme Danışmanı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil