Ana Sayfa Gündem, İletişim, Kültür, Yaşam 13 Kasım 2023 378 Görüntüleme

BİR SOLUKTA KUŞADASI (2)

(Geçen haftadan devam) Çağının en ünlü imparatoru Büyük İskender’in, M.Ö. 334′de tüm Anadolu’yu ele geçirmesiyle birlikte M.Ö. 546′da başlayan Pers hakimiyeti son bulmuştur. Büyük İskender’in egemenliğiyle başlayan süreçte Anadolu’da Yunan medeniyeti ile yerli Anadolu medeniyetinin sentezi olarak yepyeni bir çağ, yepyeni bir sanat ve kültür anlayışı hakim olmuş ve bu çağ “Helenistik Çağ” adı ile anılmıştır. Efes, Milet, Priene ve Didim bu devrin en ünlü şehirleridir.

Lidyalılarla başlayan gelişim ve genişleme, Romalıların M.Ö. 2. yy.da yöreye egemen olmasıyla yeni bir dönem açılmış, burası bir dini merkez haline gelmiştir. Hıristiyanlığın ilk yıllarında, Meryem Ana’nın ve havarilerinden St.Jean’ın Efes’e gelip Miletus’ da yerleşmesiyle Hıristiyanlık çağının Piskoposluk merkezi olmuştur. Bizans Çağında “Ania” adı ile anılmıştır.

1.Süleyman şah’ın 1086′da bölgeyi Selçuklu Devleti’ne katmasıyla Türk egemenliği başlamıştır. Bölge, bu devirde kervan yollarının Ege’ye açılan bir ihraç kapısı olmuştur. Ancak Selçuklu Devleti’nin egemenliği 1. Haçlı Seferleri sonunda yeniden Bizanslıların eline geçmiştir.

Bir süre Menteşoğulları yöreye egemen olmuş, 1397-1402 yılları arasında Osmanlıların egemenliğine girmiştir. 1402-1425 arası yeniden Aydınoğullarının eline geçtiyse de 1425′te Osmanlılar bölgeye kesinlikle sahip olmuştur.

Kuşadası, 1413 yılında 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Osmanlı döneminde Türklerin yöreye kazandırdığı eserler günümüze kadar kalmayı başarmıştır. Bugünkü Kervansaray ve Kuşadası’nı çeviren surlar, Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Surlarla çevrili şehre o zaman ancak üç kapıdan girilebilmekteydi. Bu kapılardan bir tanesi, Barbaros Hayrettin Paşa Caddesi ile Kahramanlar Caddesi’ni birbirinden ayırmaktadır. Bizanslılar için önemli bir askeri üs görevini yapan Güvercin ada, 1834 yılında büyük bir yenilenme görmüş ve ünlü kalesi yapılmıştır. “Kuşadası” adı bu kaleden gelmektedir.

Kuşadası, Kurtuluş Savaşı’nda 1919-1921 yılları arasında İtalya’nın, onların çekilmesiyle Yunanistan’ın işgaline girmiş ve Kurtuluş Savaşımızın zafer günlerinde, 7 Eylül 1922′de düşman işgalinden kurtulmuştur.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

MAHKEME BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

MAHKEME BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil