Ana Sayfa Yazarlar 15.02.2023 945 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

SİGARA BIRAKMA GÜNÜ

Değerli okuyucularım; Aslında bu yazım 08.02.2023 tarihinde yayınlanacaktı. Ancak ülkemizin yaşadığı olağanüstü deprem faciası nedeniyle geçen hafta o konu hakkında bir yazı yazmayı daha uygun buldum. Gecikmiş de olsa bu yazımı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Gerek kişisel olarak gerekse mesleğim nedeniyle sigara ve tütün ürünlerine karşıt görüşümü beni yakından tanıyanlar bilir. 9 Şubat Sigara bırakma günü konuyu tekrar gözden geçirmek için iyi bir fırsat. Sigaranın yarattığı bronşit, KOAH, kanserler(sadece akciğer değil tüm organların), diş ve boğaz bölgesi hastalıkları, cilt hastalıkları ve kısırlık gibi hastalıklar hepinizin malumu. İşin bir de ekonomik yönü var. En ucuz sigara paketinin 30 TL olduğu düşünülürse günde bir paket içen kişi ayda 900 TL yi sağlığını bozmak için harcıyor.

Asgari ücretin 8500 TL olduğu düşünülürse aylık gelirinin 1⁄9u. Ayrıca hastalandığında çalışmaması cabası. Yine sosyal güvenlik sisteminin tedaviye yönelik harcamaları da ekonomik kayıplar arasında ve içmeyenlerin de cebinden çıkıyor. Sigara veya tütün kullanıcısı iseniz en kısa zamanda bırakmanız gerekiyor. Sigara ve tütün kullanımı bir madde bağımlılığı ve bağımlının işbirliği olmadan tedavisi mümkün değil. Sigara ve tütün ürünlerini kullananlar genelde kendisini bağımlı olarak görmüyor, bu ise işleri zorlaştırıyor. Farkına varanların ise bahanesi her zaman hazır:İşim çok stresli yada evde sıkıntılarım var. İşi acaba doktorlardan daha stresli olan başka meslek grubu var mı? Yapılan tedavi sonrası oluşan komplikasyonlarla ilgili açılan malpraktis davaları yanında her sabah işe giderken bugün hangi hakaretler olacak, dayak yiyecek miyim düşünceleri ile işe gitmek zorunda kalmak. Bahane ararsanız bulursunuz. Bir de bırakamam ama azaltmaya çalışırım diyenler var.

Poliklinikte onlara vaktim müsait ise şu hikayeyi anlatıyorum: Adamın biri karısını yatakta başka bir adamla yakalamış. Çekmiş silahını hem karısını hem de aşığını vuracak. Kadın başlamış konuşmaya :”Sen hiç hayatında hata yapmadın mı? Hem bizi vurursan biz öleceğiz, ama senin de hayatın kararacak”. Düşünmüş adam, bir daha olmaması şartı ile affetmiş. Birkaç hafta sonra karısını bir cüce ile yakalamış. Hani bırakacaktın bu işleri deyince azaltıyorum kocacığım yanıtını almış. Umarım 9 Şubatta sigara ve tütün ürünlerini azaltmazsınız, bırakırsınız. Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BEŞ YILIN GÖSTERGESİ

BEŞ YILIN GÖSTERGESİ

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil