Ana Sayfa Yazarlar 8.03.2023 670 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

YEŞİLAY HAFTASI

Değerli okuyucularım ; • Sigara başlama yaşı 13 e düştü. • Rekor! 3.5 ton metamfetamin yakalandı. • Varoştaki okullarda hap kullanmayan öğrenci yok. • Uyuşturucu yaşı ortaokula indi. • Öğrencilerde alkol kullanımı arttı Her gün gazetelerde sık gördüğümüz manşetler bunlar. Özenti ile başlayıp bağımlılık ile devam eden, ölüm ile sonuçlanan süreçler. Biz farkında olmadan çocuklarımız bu girdaba kapılıyor. Uyanık olmamız lazım. • Çocuğunuzun iştahında ve uyku düzeninde değişimler gözlemlenmesi • Ara ara kriz halinde yemek yemesi • Bazen çok fazla uyuması, bazen ise uykusuzluk çekmesi • Kıyafetlerine, saçına ve kişisel bakımına verdiği özenin azalması. • Kilo kaybı, gözlerde kızarıklık, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi fiziksel belirtiler varsa aman dikkat.

103 yıldır ülkemizde bu tür bağımlılıklarla mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu var, Yeşilay. Yeşilay kendisini insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün(sigara), alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. Bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyor. Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin’in izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur.

Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü” verilmiştir. Bu sivil toplum kuruluşuna takvimimizde 1-7 Mart tarihi ayrılmış durumda. Farkındalık yaratılması için değişik eğitim ve aktiviteler bu dönemde yoğunlaşıyor. Ayrıca Yeşilay danışmanlık merkezlerini arayarak psikolojik danışmanlık hizmeti alabiliyorsunuz. Tek temennim Yeşilay’ın Kızıl olana özenmemesi.

Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil