Ana Sayfa Yazarlar 15.03.2023 661 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

14 MART TIP BAYRAMI

Değerli okuyucularım ; Her yıl 14 Mart’ta Cumhurbaşkanından sağlık bakanına, muhalefet liderlerine kadar herkes medyada önemli açıklamalar yaparlar. Sağlıktaki sorunları bildiklerini, bunun üzerinde çalıştıklarını, en kısa zamanda müjdelerinin olduğunu söylerler. Sonrasında ise bir sonraki 14 Mart’a kadar her şey unutulur. Sağlıktaki sorunlar ise katlanarak devam eder. Peki nedir 14 Mart tarihi? Biraz gerilere gidelim. 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. 1929 ile 1937 yılları arasında Tıp Bayramı 12 Mayıs tarihinde kutlanmıştır.

Ancak bu tarih, Bursa’da Yıldırım Darüşşifası’nda, Türkçe ilk tıp derslerinin başladığı tarih olduğu için zaman içerisinde bu uygulamadan vazgeçildi ve 14 Mart Tıp Bayramı olarak kaldı. 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. 14 Mart ve haftası sadece hekimleri mi ilgilendirir? Değil tabii ki. Türkiye’de tıp alanından çalışanlarının emeklerinin karşılığı olarak kutlanan bu günde Tıp Bayramında hemşireler, doktorlar, ATT’ler ve tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı kutlanmaktadır. Tıp haftasında sağlık problemleri ve çözüm önerileri içeren tartışmalar yapılmaktadır.

Ancak son yıllarda sağlık çalışanları muhatap bulamamaktadır. Sağlık hizmetleri değersizleştirildiği için sağlık çalışanları mutsuz ve bayramlarını buruk kutluyor. Ancak şunu da unutmamak lazım: Gecenin en karanlık anı şafağın en yakın olduğu andır.

Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

HADDİM OLMAYARAK, NAÇİZANE..!

HADDİM OLMAYARAK, NAÇİZANE..!

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil