Ana Sayfa Yazarlar 29.03.2023 732 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

VEREM OLDUĞUNUZDA…

Değerli okuyucularım ;
Aslında bu yazım geçen hafta da yayınlanabilirdi. 22 Mart Dünya Su Günü, 24 Mart ise Dünya Verem Günü’ydü. Her iki konuda önemli olduğundan Dünya Verem Günü’nü bu haftaya bıraktım.
Verem ile ilgili aslında Aralık 2022’de yazmıştım, isteyenler tekrar okuyabilir. 24 Mart 1882 Alman bilim adamı Robert Koch verem mikrobunu keşfetti. O zamandan beri insanoğlu bu hastalığa karşı savaş veriyor. Çok başarılı olan ülkeler var.
Türkiye aslında iyi gidiyordu. Ancak sağlıkta dönüşüm ile beraber para getirmeyen verem savaşı, lepra savaşı gibi dikey örgütlenmeler işlevsizleştirildi. Türkiye’deki birçok göğüs hastalıkları hastanesi para getirmediği için ya kapatıldı yada başka branş hastanelerine çevrildi.
Ancak Aids (edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu) ile başlayan, kanser tedavisi ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yoğun kullanımı ile devam eden bağışıklık eksikliği vakaları hesaba katılmamıştı.
Yurtdışında da vaka sayılarında artış oldu. Ancak sağlığın ticarileştirlidiği ülkemizde oransal olarak daha fazla artış oldu. Çok ilaca dirençli verem hastaları oransal olarak arttı. İlaçta uygulanan kur politikalarının sonucu olan bazı yurtdışından gelen ilaçların teminindeki zorluk özellikle çok ilaca dirençli verem hastalarının tedavisini imkansız hala getirdi.
Yine 19 Ocak 1949’da ayrı bir ihtisas alanı olarak ayrılan “Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz” branşında özellikle 2002’deki sağlıkta dönüşüm ile beraber tüberküloz kısmı silindi gitti. Para getirmediği için üniversite hastaneleri verem hastası yatırmamaya başladı ve üniversite ihtisaslı olan uzmanlar hiçbir verem hastasını tam takip etmeden uzman oldular. Sağlık Bakanlığı İzmir Suat Seren, İstanbul Süreyyapaşa ve Yedikule Eğitim Araştırma Hastanelerinden uzmanlığını alanların dışındakiler konuya fransız kaldı.
Yine performansa dayalı ücretlendirme nedeniyle plastik cerrahi ve dermatoloji gibi güzellikle ilgili branşlar tıpta uzmanlık sınavında zirve yaparken toplum sağlığının olmazsa olmazı branşların asistanlık kadroları boş kaldı.
Sağlık yönetimi bu şekilde devam ederse vücudu estetik harikası olan insanlar verem olduğunda doktor bulamayacak.
Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil