Ana Sayfa Yazarlar 5.04.2023 672 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

KADINLAR MECLİSE

Değerli okuyucularım ; Worldometer sitesinin 03 Mart 2023 tarihli verisine göre dünya nüfusu 8.025.538.991 kişi. Yaklaşık olarak erkek-kadın oranı 1 civarında. Yani yaklaşık 4 milyar kadın var dünyada. İki cins arasında fırsat eşitliği var mı peki? TÜİK verilerine göre 2020 yılında üniversite mezuniyet oranı kadınlarda %19,9, erkeklerde ise %24,4.

DİSK 18 Eylül 2020 tarihinde Eşit İşe Eşit günü raporunu yayınladı. Bu raporda TÜİK verilerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki farklar açısından ele alındığı belirtilmiş. Araştırmada kadın ve erkeklerin ortalama fert gelirlerini incelemiş. Kuşkusuz ülkemizde genel ücret düzeyi ve erkeklerin ücretleri de düşük olmakla birlikte, erkeklerin ortalama yıllık iş gelirleri kadınlarınkinden yüzde 31,4 fazla olduğu tespit edilmiş.

Dünya gazetesinin 4 Aralık 2022 tarihli Internet sayfasındaki habere göre TBMM’de kadın milletvekili oranı %17.1 ve Türkiye bu oranla 188 ülke arasında 129. sırada Oysa her şey ne güzel başlamıştı. “ Bizce Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın düzeyde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır.” “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.” Atatürk’ün kadına bakış açısını özetleyen birkaç cümle.

Bu düşünce doğrultusunda kadınların belediye seçimlerinde seçme hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı. 26 Ekim 1933’de kadınların muhtar ve köy heyetine seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı. Kadınlar, Fransa’da 1944’te, İtalya’da 1945’te, Arjantin, Meksika ve Japonya’da 1947’de, Belçika’da 1948’de, Çin’de 1949’da, Yunanistan’da 1952’de, İsviçre’de ise 1971’te seçme ve seçilme hakkına kavuştu. Suudi Arabistan’daki kadınlar ise ilk oylarını kullanabilmek için 2015 yılına kadar beklediler. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden birisi iken kadınların meclisteki temsil oranında sonunculuğa doğru yolculuk.

Nereden nereye.. Yine de kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını açan düzenlemelerin ilki olan belediye seçimlerinde oy kullanma hakkının yıl dönümü 3 Nisan kutlu olsun.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil