Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem, Kültür 11 Nisan 2023 268 Görüntüleme

ADNAN TURANİ’DEN ‘KALANLAR, İZLER’ ADA MODERN SANAT GALERİSİ’NDE

Ada Modern Sanat Galerisi, 7 yıl önce yaşamını yitiren soyut dışavurumcu resim sanatının öncü ressamlarından, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Adnan Turani’nin eserlerinden oluşan ‘Kalanlar / İzler’ isimli sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. Turani’nin sanat hayatının farklı dönemlerinde ürettiği yapıtlarından retrospektif bir seçki olan sergi, 7 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak izlenebilecek.

Sanat yazarı İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleşen sergi, düzenlenen bir kokteylle açıldı. Kokteyle Kuşadası Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Turan, KUSAV Başkanı Levent Köylü, KUSAV Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Durak, Ege Akdeniz Genç İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkanı (EGAFED) Mehmet Buğra Atınç ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ENTELEKTÜELDİ’

Serginin açılış konuşmasını yapan KUSAV Başkanı Levent Köylü, Adnan Turani’nin ömrünün yaklaşık 70 yılını sanatla sürdürdüğünü ve ressamlığının yanı sıra eğitimci ve yazar olarak da Türk resim tarihinde öncü bir konumu olduğunu belirterek, “Kuşadası Belediyesi ve KUSAV iş birliğinde sanat hayatını devam ettirmekte olan Ada Modern Sanat Galerisi yine Türk resim sanatının çok önemli bir ismini Kuşadası’nda sanatseverlerle buluşturuyor. Adnan Turani, Türk resim sanatının en önemli ve değerli isimlerinden biriydi. Sadece bir ressam değil, aynı zamanda çok önemli bir entelektüeldi. Modern Sanatın Gerçek Çehresi”, “Sanat Terimleri Sözlüğü”, “Resim Üzerine”, “Dünya Sanat Tarihi”, “Çağdaş Sanat Felsefesi”, “Batı Anlayışına Dönük Türk Resim Sanatı”, “Başlangıçtan Bu Güne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi” başlıklı kitaplarıyla sanatımıza eşsiz katkılarda bulundu” dedi.

‘ÖMRÜNÜ SANATA ADADI’

Serginin küratörü İbrahim Karaoğlu da sergiye ilişkin oluşturduğu manifestosunda, “Bir büyük ustanın, yaratıcı zamanlarının izleri bu resimler. Hayatını çoğaltan, ona eşlik eden duygularından geride kalanlar. Has sanatçılardan kalan derin izler, varsıl çağrışımlarla yüklüdür hep. Onların en gizemli dünyalarının kapılarını açar bize o çağrışımlar. Dünden kalanlar, izler; tanığıdır geçmiş zamanların; geçicilik, şimdi ve kalıcılık üzerine düşündürür. Daha ilk gençliğinden başlayarak, hayatını salt sanatla dengelemiş, sanatla özgürleştirmiş; gönlünü, ömrünü sanata adamış, sanatla doldurmuş, yaşamsal bir tutkuyla sanatını sürdürmüş bir büyük ustaydı Adnan Turani. Ruhunun en geniş alanıydı sanat. Hayata ve düşlerine dair izleri, kendi yaratı diliyle tercüme ederek aktarırdı resmine. Geleneksel görme biçimlerinden ayrımlı, yeni bir bakışla; nesnelerin bilindik temsilini reddederek bilinçaltını görünür kılan; boyayı, çizgileri kendi resim grameriyle, özgürce, içinden geldiği gibi renklerin büyüsüyle biçimlendirerek, öznel bir duyguyla oluşturmuştu biçemini. 30 yıl önce, bir söyleşimizde; ‘insan, kendi iç dünyasının rehberliğinde, kendi resimsel biçimini oluşturur. Sanırım bu, insanın kendi içini biçimlendirmesidir de’ demişti. Belleğimdedir hâlâ. Tuval ve kâğıt yüzeyine damlattığı ya da sürdüğü boyalarla, oluşturduğu lekelerle; öznel dürtüleriyle şekillendirmiş kimi resimlerini. Görünüşü iz, özü devinim olan lekelerin diliyle; izleyicisine öznel okuma biçimleri sunmuş. Kimi resimlerinde, desenlerinde minimal bir yalınlık varken, kimi resimleri de günlük yaşamın kaotikliği kadar karmaşık. Çünkü yaratma cesaretinin özgür dışavurumunu içinden geldiği gibi yansıtmış yapıtlarında. Onlarla tanımlamış duygularını. Hayatla arasındaki sınırı, fırçasının ucuyla tuvale dokunduğunda bıraktığı izlerle bozmuş; her resmiyle yeniden oluşturmuş, yeniden değiştirmiş hududunu. Bir büyük ustanın, uzun, varyantlı sanatsal yolculuğundan “Kalanlar/İzler” bu sergi. Kimi unutulmuş şeyleri gün ışığına çıkarıyor ve tanıdık şeyleri de yeni bir bakış açısıyla görmeye çağırıyor. Keşfedilecek çok şey var. Öncü bir sanatçının, imgeleminin, yaratı evreninin en başından en sonuna kadar olan zamanlarından kalan seçkin, özel yapıtlarından” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Turan da, Kuşadası’nda ressam Adnan Turani’nin eserlerine ev sahipliği yaptıkları için onur duyduklarını söyledi. Ada Modern Sanat Galerisi’nin Kuşadalıları sanatın farklı alanlarında eserler veren önemli isimlerle tanıştırmaya devam edeceğini belirten Turan, “Öncelikle sizlere Belediye Başkanımız Ömer Günel’in sevgi ve selamlarını getirdim. Tüm sanatseverleri,  Adnan Turani’nin sergisini izlemeye davet ediyorum” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil