Ana Sayfa Yazarlar 12.04.2023 683 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

KAN BAĞIŞI

Değerli okuyucularım ;

11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay, 1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”, 1923’de “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”, 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını almıştır. Kuruluşa “KIZILAY” adını büyük önder Atatürk vermiştir. Yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulan Kızılay daha sonra doğal afetlerde de insanlarımızın yanında olmaya başlamıştır. 1953’te Kızılay Kongresi’nde Genel Başkan Prof. Dr. Reşat BELGER’in önerisi ile kan yardım teşkilatının kurulması kararlaştırılmıştır. 1957’de Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı ilk modern Kızılay Kan Merkezleri açılarak kan bankacılığı alanında da hizmet verilmeye başlanmıştır.

Günümüzde Türkiye’de kan bağışı toplamak ve ilgili sağlık ünitelerine dağıtmaya tek yetkili kuruluş Kızılaydır. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem felaketinden sonra Kızılay ile ilgili birçok bilgi ortalığa saçıldı. Kızılay’ın artık holding olduğu, ticaretle uğraştığı, depremzedelerin ölmesi pahasına çadırları bölgeye sevk etmediği, müşteri beklediği görüldü. Buna tepki olarak da insanlarımız Kızılay’dan soğudu. Gerek maddi ve gerek ayni yardımlarını kesti. Hatta amacına uygun kullanılmadığını düşünerek kan bağışından da uzak durmaya başladı. 08.04.2023 tarihinde ulusal basında kan stok durumu ilgili bir açıklama yer aldı. Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman 3 günlük kan stokumuz kaldı şeklinde bir açıklama yaptı. Yeterli kan stoku olmazsa ameliyatların durabilir , sürekli kan ihtiyacı olan kronik hastalar ölebilir , hastalığı nedeniyle kan ürünü kullanan hastalar sorun yaşayabilir. Kızılay yönetimine kızmak ayrı, insanların hayatı ile oynamak ayrı.

18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerinde ve sağlıklı iseniz hadi kan bağışına. Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

SESİN GÜCÜ

SESİN GÜCÜ

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil