Ana Sayfa Yazarlar 10.05.2023 382 Görüntüleme

Şair , Yazar

Partilerin olmadığı bir Demokrasi Modelini insanlık geliştirmelidir. (3)

Sevgili okurlar insanlık ailesine önerdiğim sağlıklı toplumlar için Partisiz Anayasal Demokrasi Modeli önerimi 1 ve 2. makalemde önemli oranda açıklayarak ilginize sunmuştum. Bu makalede yerel yönetimler seçimlerinin Partisiz anayasal demokrasi modelinde nasıl olacağını izah ederek konuyu sonlandırmış olacağım.

B- Yerel Yönetimler Seçimi ; Yerel yönetim seçimlerinde eğitim kriterini belirtmiştik. Belediye başkan adaylarının siyasal yada hukuk mezunu olmaları zorunludur bu modelde. Belediye meclis üyeleri, muhtar ve azalarının ise en az bir üniversiteyi bitirmiş olmaları şarttır.

Eğitim kriteri Partisiz anayasal demokrasi model önerimin en önemli ilkesidir. Bu kriter ile amaçlanan şey ; Yönetimin hiç bir kademesinde cahil birinin yer almasının önünün kesilmesidir.

Vali ve kaymakam gibi idari birimler benim önerdiğim modelde yoktur. Partisiz Anayasal Demokrasi modelimde yönetim kademelerinin hepsi mutlaka seçim ile oluşturulacaktır. Yerelde seçimle belirlenen belde ve belediye başkanları yerleşkenin her şeyinden sorumlu seçilmiş yöneticiler olacaklardır. Partisiz demokrasi model önerimde atama usulü olmayacaktır. Mümkün olan her alanda her tür yönetici ilgili popülasyonun oyları ile seçilerek iş ve görev başına gelecektir.

Yerel yönetimler seçimlerinde herkes oy kullanacaktır. Yerel seçimlerde bir meslek örgütüne mensup olma şartı gerekmeyecektir. Bir kasabada ya da ilde diyelim ki şartları aday olmaya uyan yirmi kişi adaylık için , yargıçlardan oluşan seçim kuruluna baş vurmuş olsun. İlgili yöredeki toplum tercih ettiği adaya oy verecek ve en çok oy alan başkan seçilirken ilk ona giren adaylardan da belediye meclisi oluşmuş olacaktır. ( Meclis üye sayısı nüfus oranına göre belirlenecek, yerine göre yirmi, otuz yada daha az olabilecektir.) Güvenlik, sağlık ve eğitim birimlerinin tümü seçilmiş olan belediye yönetimine bağlı olacak ve belirli kalemlerde vergi toplama hakkı da yerel yönetime bırakılacaktır. Muhtarlıklar ve belediye başkan ve meclis üyelikleri de dahil olmak üzere hiç bir kimse iki dönemden fazla seçimlere giremeyecektir.

Sevgili okurlar Partisiz Anayasal Demokrasi model önerimi kısaca bu şekilde izah ve formüle ederek yazımı tamamlıyorum. Farklı ve yeni yazılarda buluşmak üzere…

Saygılarımla

Doğan Karaağaç

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

BÜYÜK FOTOĞRAF

BÜYÜK FOTOĞRAF

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil