DOLAR
Alış: 34.12
Satış: 34.26
EURO
Alış: 37.32
Satış: 37.46
GBP
Alış: 44.55
Satış: 44.89
AYDIN
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Fuşe ( Fouche ) Tipolojisi
Sevgili okurlar bugünkü yazımda Fuşe Tipolojisi üzerine sizlerle sohbet etmek istiyorum. Günümüz Dünyasında var olan politikacıların özellikleriyle Fuşe kişilik özelliklerinin ne denli benzerlik arz ettiğine bir göz atalım. “Fuşe kişiliği”nin siyasal literatürde bir kavram olarak yerini almış olması bu kişiliğin üzerinde durulmaya değer olduğunu göstermeye yeterlidir sanırım. “Fuşe kişiliği” kavramı Joseph Fouche’den türetilmiş bir kavramdır. Geçen asır boyunca Alman ( SPD ) ve Rus Sosyal Demokrat İşçi Partilerinde ( RSDİP ) yapılan tartışmalarda eyyama göre davranma, güçlüden yana tavır alma, güç merkezi kesinleşmeden tavırsız ve orta yolcu kalma eğiliminde olanlara yönelik olarak Fuşevari kişilik tespiti yapılarak karakterin anlaşılmasının kısa yoldan tarif edilmesi yoluna gidilmiştir.
Sevgili okurlar Fuşe kişiliği’nin ne denli önem arz ettiğini Stefan Zweig’in Joseph Fouche üzerine kitap yazmasından da rahatlıkla anlayabiliriz. Stefan Zweig’in “Bir Politikacının Portresi ” adlı kitabı Joseph Fouche’yi konu alan ve çözümleyen bir çalışmadır. 1759 ila 1820 yılları arasında yaşamış olan Fransız politikacı Joseph Fouce ( Jozef Fuşe ) Fransız devriminde, öncesi ve sonrası dönemde kralcıların, cumhuriyetçilerin, jakobenlerin ve Jirondenlerin, kısacası hiç bir çevrenin aslında sevmediği ve nefret ettiği ama her dönemde de iktidara kim gelirse gelsin ona yer vermek durumunda kaldığı bir kişiliktir. Kralın idamı için oy verip el kaldıran Fuşe zamanı geldiğinde, yaptığı hızlı ve vakitli manevralarla, kralın bakanlığa atamak durumunda kaldığı adeta vazgeçilmez tipolojidir. Kral döneminde kraldan çok kralcı, jakobenler iktidara gelince jakobenlerden çok jakoben kesilen Fuşe her dönemde ve her iktidarda mutlak anlamda kendine yer edinen biridir. Fuşe tipolojisinin temel özelliklerinin neler olduğuna kısaca bakalım; Rüzgarın yönünü doğru tahmin etmek Çoğunluktan ve güçlüden yana olmak İki taraflı oynamak Tam zamanında kazanan tarafa geçebilmek Zafer kesinleşmeden hangi tarafta yer alacağına dair son kararı vermemek ve karar verme zamanı geldiğinde asla geç kalmamak. Tam zamanında manevra yapmak.
Sevgili okurlar bu özellikleri sayesinde bir partiden bir ötekine seri ve hızlı dönmelerine bakarak, döngele dikeni gibi olmasına, ve herkesçe nefret edilmesine rağmen her yönetimin vazgeçilmezi olan Fuşe ne yazık ki Fransız ulusunun tarihinde önemli yıkımlara imza atmış zalim, ilkesiz, omurgasız, vicdansız, yağcı ve yaranmacı, güçlüye boyun eğen, güçsüze karşı ise zalim kesilen fırıldak bir tipolojidir. Fransızların tarihinde bu tür kişiliklerin önemli makamlar işgal etmesi ve toplumu yönetmede söz ve yetki sahibi olmasına talihsizlik mi desek, bir kaza mı desek yoksa toplumun yapısının yarattığı bir durum ve sonuç mu desek bilemiyorum ama galiba hepsi birden desek en doğrusu olur. Fuşe’siz toplumların var olması temennisiyle hoşça kalın sevgili okurlar. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle.
Doğan Karaağaç
19 Haziran 2023
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Yazılar
-
BU GENÇLER ZABITA OLMAK İÇİN Mİ ÜNİVERSİTE OKUDU ?
-
ÇOCUKLARIMIZ
-
SİYASETİN DİLİNİN NEDEN BU KADAR KİRLİ OLDUĞUNU DA ÖĞRENMİŞ OLDUK !
-
YERELDEKİ SAVAŞ
-
KOCAGÖL NASIL KURTULUR
-
SİYASETİN OMURGASIZLARI
-
SEVMİŞ
-
KOCAGÖL KURTARILDI
-
UÇKUR MESELESİ
-
HAYVAN HAKLARI DENİLİNCE
-
GERÇEKLERİN ÜZERİNİ ÖRTEMEZSİNİZ !
-
GERÇEK SORUNLARLA YÜZLEŞMEK