FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 21.06.2023 743 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

BAYRAM YAKLAŞIYOR

Değerli okuyucularım ; Kurban bayramı yaklaşıyor. Emeklilerimiz çok yüksek maaşlar aldıkları için 15.000 TL bayram ikramiyesi yerine 2.000 TL ikramiyeyi tercih ettiler, güle güle harcasınlar. İslam inancına göre kurban kesme ibadeti farz değil, vacip. Gerekli imkanlara sahip olanların yerine getirmesi gerekiyor. Çocuklarının eğitiminden kısarak , borçlarını ödemeyerek başka insanları mağdur etme pahasına bazı kişilerin gelenekler ve mahalle baskısı nedeniyle ilave borçlanarak kurban kesiyorlar. Nasıl bir ibadetse. Yine bir hadise göre Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Buna göre kurban kesmenin paylaşmayı arttırması gerekirken, hali vakti yerinde olanların kurban bayramını buzdolabını etle doldurma bayramı olarak kutladıklarını görüyoruz. Oysa bu grup zaten yılın her ayı istediği kadar et alabiliyor. Aslında durumu iyi olanların tüm kurbanı bağışlaması öneriliyor. Eskiden Kızılay’a güvenir, ona bağışlar ve ihtiyacı olanlara dağıttığını düşünürdük. Şubat’taki deprem sonrası kurban konservelerinin satıldığını gördük. LÖSEV gibi vakıflar halen bu görevi layığıyla yerine getiriyor. Sizlerle bir hikaye paylaşmak istiyorum. “Otuz senelik bir arkadaşımla telefonda bayramlaşıyoruz. Hayvan kesmiş yorgunluğunu anlatıyordu:

__ Yedi kişi bir danaya girdik, sen ne yaptın?

__ Biz 5 kişi bir insana girdik..

— Nası ya anlamadım?

— 5 kişi diyorum, bir araya geldik, iki aydır çalışmayan birinin evine gittik.…

2 aylık ev kirasını, birikmiş faturalarını ödedik, mutfağına ne lazımsa kolilerle indirdik. Son olarak da esas müjdeyi verdik, bayramdan sonra yeni açılan Avm’de 9000 tl maaş+sgk+yemek ücretle işe başlıyorsun dedik. Hadi hayırlı olsun.

— Çok güzel yapmışsınız da kurban yerine geçer mi?

— Senin et dağıttığın insanlar bu adam kadar sevindi mi?

— Hayır, zannetmiyorum!

— Öyleyse geçti..! Amaç kurban ( Allah’a yakınlaşmak, paylaşmak ) ise biz yakınlaşmak adına paylaştık, bu huzur ve vicdan rahatlığı bizim için de bayram oldu.

— Doğrusunu söylemek gerekirse kesim esnasında isyan edesim geldi, babama bir daha gelmeyeceğimi söyledim. Gelecek sene beni de aranıza alsanıza…

— Seve seve dostum! Aslında herkes bu bilinçle gruplar kurup, 7 kişi bir dana yerine bir insana girse ortalık cennet çığlıklarıyla dolar. Bizler de iyi bir şeyler yapmış olmanın mutluluğunu yaşarız..”

Acaba hep beraber ihtiyacı olan insanlara mı girsek?

Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil