FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 23.06.2023 691 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

KANIMIZI EMEN AŞAĞILIK VAMPİRLER !

Öncelikle şu iki soruyu sorduktan sonra dilimin döndüğü, kaleminin yettiği kadar, en basit şekilde anlatmak istiyorum.

1.) Bu kadar büyük parayı, daha doğrusu vurgunu dünyanın hangi ülkesinde yapabilir siniz?

2.) Bu para kimden çıkıyor? Dolar yükseliyor, ekonomi batıyor!

Dolar düşüyor, ekonomi uçuyor! Öyle mi acaba? Buyrun bakalım! Yükselse de, düşse de birileri sürekli kazanıyor, kaybeden hep ülkemiz!

Küresel para baronlarının beklediği fırsat ortamı; merkez bankasının faiz artırım kararından sonra doların tavan yapmasıyla nihayet oluştu. Eee, ne demişler? “Bekleyen derviş muradına erermiş” 1$=25₺

Şimdi, 1 milyar doları olan bir küresel yatırımcıyı örnek alalım. Bu gün itibariyle, dolarını bozdurduğunda, karşılığında 25 milyar TL. alıyor. Merkez bankasının faiz kararı sonrası TL mevduat faizleri % 40 seviyelerine yükseldi. Daha da yükseleceği konuşuluyor. Bizim küresel yatırımcı, daha doğrusu fırsatçı vampir 1 milyar dolarını bozdurarak aldığı 25 milyar lirayı % 40 tan, TL. mevduat faizine bağlayacak. Bir yılın sonunda 10 milyar TL. faiz geliri elde edecek ve parası 35 milyar TL. olacak. Oyununun 2. perdesi tamda burada başlıyor.

Ülkemizdeki fırsat ortamı küresel para baronlarının iştahını kabartacağı için, hızlı bir şekilde ülkeye çok yüksek miktarda sıcak para girişi olacak. Ekonomide, sıcak paraya bağlı, suni bir canlanma hemen kendini gösterecek. Doların hızı kesilecek. Hatta TL karşısında gerilemeye bile başlayacak. Yalaka basın her zaman olduğu gibi yine “Ekonomide bahar havası” manşetleri atacak. Dolar gerilemeye başladığı anda, düştüğü en son noktada, bankamızdaki parasını faiziyle birlikte çeken küresel vampirler ellerindeki TL. yi tekrar dolara çevirip, defolup gidecekler.

Yüksek miktardaki sıcak paranın yarattığı iyimser ortamda varsayalimki dolar tekrar 20 TL. seviyelerine düştü. Örneğimizdeki bu vampir!; bankalarımızda 35 milyar TL ye yükselttiği parası ile bu defa 1 milyar 750 milyon dolar alacak! Yada dolar dip yaptığı anda parası kaç TL. olduysa, o kadar. Biz 1 yılı baz alalım. Başlangıçta ne kadar dolarla ülkemize gelmişti? 1 milyar dolarla. Kısa sürede karı ne oldu? 750 milyon dolar! Şimdi tekrar soruyorum! 1 milyar dolara dünyanın neresinde; bu kadar kolay, bu kadar kısa sürede, böylesine büyük bir vurgun yapabilir siniz? Bunu yapabileceğiniz tek bir ülke var. TÜRKİYE

Bu faiz kur oyunu; yıllardır bu şekilde oynanıyor. Küresel para baronları ile birlikte içimizdeki para babaları sürekli kanımızı emiyor. Olan zavallı Türk halkına oluyor! Zaman zaman notlar alırım. Arşivlerime baktım. Aynı oyun; 2020 yılında da oynanmış. doların tavan yaptığı Kasım 2020 de. 1 $ = 8.567₺ yi görmüş. O zamanda bu küresel vampirler ülkemize çökmüşler. 4 ay sonra dolar 6.95 TL ye düş(ürül)müş. Ülkenin milyarlarca doları yine bunların cebine akmış!

İşin özeti şu; bu bir kısır döngü. dolar yakında tekrar düşecek, sonra tekrar yükselecek. Faiz / kur karşılıklı oyna(tıl)maya devam edecek. Küresel vampirler ( içimizdeki para babası vampirler de dahil ) kanımızı emmeye devam edecekler. Tam bir win win durumu ! Şimdi yukarıda sorduğum iki soruyu tekrar okuyun ve yanıt verin. Bunu hangi akıl, vijdan kaldırabilir? Bu ülkenin bir vatandaşı olarak bunu hazmedemiyorum, öfke doluyum. Ülkemizin sömürülmesine neden olan, bu fırsat ortamını yaratan; küresel oyun kuruculara ve içimizdeki işbirlikçilerine söyleyecek söz bulamıyorum!

Ekonomist değilim, bunları görmek için ekonomist olmaya da gerek yok. Ekonomistler bu şekilde, bu kadar basit anlat(a)maz. Biraz sorgulamak, araştırmak yeterli. Araştırmadan, sorgulamadan ekonomi iyi, dolar düşüyor. Aaa dolar yükseliyor batıyoruz diye düşünenlere; ülkemizin nasıl sömürüldüğünü umarım anlatabilmişimdir.

Mehmet gider, Ahmet gelir. Hafize gider, Pakize gelir, bu oyun bitmez! Bu acımasız kısır dönğüden, bu girdaptan kurtulmanın tek bir yolu var. ÜRETMEK. Aksi halde kurtlar sofrasında yem olmaya devam ederiz.

İlyas Erbay

ilyas.erbay@gmail.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

HAZAN VE GÖZLERİN HASRETİ

HAZAN VE GÖZLERİN HASRETİ

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil