FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 6.07.2023 801 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

SİYASİ İRADENİN ÇİFTE STANDARDI & EMEKLİLERE BÜYÜK HAKSIZLIK !

Hakkaniyet, adalet, dengeleri gözetmek, bu mudur? TV lerde, günlerce, en yetkili ağızlar tarafından konuşulan; SGK emeklisine kademeli zam. Seyyanen zam. Refah payına ne oldu? Hani üzerinde çalışılıyordu! Büyük kanallarda günlerce emekli zamlarını konuşanlar şimdi sus, pus. Ana kanallarda tek konu CHP. Partinin başına İmamoğlu mu , yoksa Kılıçdaroğlu mu geçecek? CHP kadar taş düşsün başınıza! İki yüzlü, soytarı basın halkı uyutmaya devam ediyor. Ülkenin aydınlarından, muhalefetten tık yok!

TÜİK’in verilerine göre; Haziran enflasyonu % 3.92, yıllık enflasyon, % 38,21 olmuş. ENAG’a göre ise; Haziran ayı enflasyonu: %8.54 yıllık enflasyon %108.58.

TÜİK’ in enflasyon oranına göre; memurların ve memur emeklilerinin; yılın 2. altı ayı için alacağı zam yüzde 17,55 olarak açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam ise yüzde 19,77 oldu. Yıllık enflasyon % 38.21 ise, Motorlu Taşıtlar Vergisini neden % 100 artırdınız? Yok, enflasyon % 100 ise emekliye neden %17 zam yaptınız?

DEĞERLİ BÜYÜKLERİMİZ, MEMUR MAAŞ ZAMMINI YÜZDE 17,55+8077 LİRA OLARAK BELİRLEDİLER

En düşük memur maaşı 11 bin 848 lira iken, 22 bin 17 lira oldu. Tüm memurlara yüzde 17,55 oranında enflasyon farkı zammı yapılacak ve bunun üzerinde 8077 lira seyyanen Zam verilecekmiş. Emekliler için herhangi bir artış şu anki düzenlemede öngörülmemiş!

Memurların, Temmuz artış oranı bu şekliyle birlikte yüzde 86’yı buluyor. Kümülatif artış ise yüzde 142 ye ulaştı. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 liraya yükselecek. Kanun teklifi verildi. Düzenleme ile;

Bekçi (lise) 22.700 ₺

Bekçi (ünv.) 24.700 ₺

Öğretmen 26.800 ₺

Vaiz 27.500 ₺

Polis 29.000 ₺

Baş Komiser 32.200 ₺

Profesör 47.700 ₺

Kaymakam 50.100 ₺ maaş alacak.

Asla çıkmaz denilen EYT seçim öncesi, oy hesabı nedeniyle çıkartıldı.EYT den emekli olanların sayısı 2 milyonu geçti. 800 bin -1 milyon kişide sırada. Artık seçim de yok. En sessiz kesim kim? Tabii ki, emekliler!

2008 reformu(!) olmasaydı, en düşük SGK, Bağ-Kur emekli maaşı 15 bin ₺ olacaktı. Reformla emekli maaşlarının hesaplanmasına ilişkin sistem sil baştan düzenlenmişti. Maaş bağlama oranlan düşürülerek, emekliye daha az aylık ödenmesi hedefleniyordu. Reform ile maaş bağlama oranları düşürülürken, emeklinin büyümeden aldığı pay da azaltıldı. Daha önce emekli aylıklarına refah payı olarak ifade edilen; büyümeden yüzde 100 oranında pay verilirken, 2008’de çıkarıan reform ile bu oran yüzde 30’a düşürüldü. Maaş bağlama oranı da her yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirildi. Şimdi, en düşük emekli maaşının 7500 ₺ olması lütuf gibi sunuluyor. İşin garibi, bir çok emekli de bunu alkışlıyor. Bütçeye en büyük yük olarak görülen emeklilerin maaşlarının planlı bir şekilde eritildiğini, en büyük göstergenin de 2018 reformu (!) olduğunu düşünüyorum. Yani, Perşembenin gelişi Çarşambadan belli idi. Umarım siyasi irade, emekli maaşlarını tekrar gözden geçirir.

Aslında, hayat pahalılığı, enflasyon bu şekilde devam ettiği sürece maaşlara yapılan zamların da bir önemi yok. Herkesin kafasına göre zam yaptığı, kontrolsüz başı boş bir piyasa. Fiyat etiketleri çoktan yeniden düzenlemeye başladı bile. Saldım çayıra mevlam kayıra. Allah sonumuzu hayretsin.

Not: rakamlar ulaşılabilir kaynaklardan alınmıştır.

İlyas Erbay

ilyas.erbay@gmail.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil