FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 14.07.2023 413 Görüntüleme

1985 yılında Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans, 1989 yılı Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans mezunu. Konya, Hakkari, Safranbolu Devlet Hastanelerinde Diyetisyen olarak çalışıp, 2005 yılında emekli oldu.

YAZIN DONDURMASI

Dondurma deyince akla ilk çocuklar gelir. Onlara ayrılmaz ikili diyebiliriz. Yinede en müsemahakar aileler bile bir kısıtlama getirmek zorunda kalır bu güzel sütlü tatlıya çünki akabinde genellikle ateşleri çıkıp hastalanırlar.

Benim inancıma göre, kışın içtiğimiz salep içeceğinden vazgeçmek istemeyenlerce bulunmuş bir tatlı. Salepde bulunan glikomannanın bir çok özelliği vardır. Kışın içilen salep içeceği iştah keser, doygunluk verir. Glikomannan kolesterol, trigliserid ve kan şekerinde düşüşlere neden olur. Sıcak içilen salep içeceği iştah keserken, dondurmada bu etki görülmez. Birde altından elde edilen manna vardır ki bunu sonraki yazılarıma bırakıyorum. Dondurmanın yaygınlaşmasında, buzdolaplarının bulunması, belirleyici unsur olmuştur. Ne var ki, tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek lazım.

Akut durumları düşündüğümüzde, dondurmanın hijyenik şartlarda üretilip üretilmediği ilk sırada yer alıyor. Hastalanmalar çoğunluk bu nedenle gerçekleşiyor. Kullanılan sütün yeterince kaynatılması ilk koşul. Süt kaynamaya başladıktan sonra en az onbeş dakika kaynaması devam ettirilmeli ki, patojen( hastalık nedeni) mikroorganizmalar yok edilebilsin. Bir gıda bizler için ne kadar besleyici ise mikroorganizmalar için de o derece iyi besi yeridir. Süt ve her türlü et çeşitleri; mikroorganizmaların üreyip çoğalması için başı çeken gıdalardır. Bu nedenle uygun şekilde üretilip, uygun şartlarda bekletilmeyen bu gıdalar besin zehirlenmesinde de başı çeken yiyeceklerdir. Her türlü et yemekleri, sütlü her çeşit tatlılar bu sınıfta yer alır. Yaz aylarında en çok tavuk, balık, kremalı pastalarla zehirlenme vakaları oluşur. Bu bağlamda, yerel üretilen dondurmalarda; iyi pişirilerek yapıldığına emin olduğumuz yerleri tercih etmeliyiz. Çocukken dondurma almaya gittiğim bir gün; yirmi otuz kiloluk bidonla gelen çiğ sütü, dondurma makinesinin içindeki dondurmaya ilave ettiğine şahitlik etmem kremşanti cinsi dondurmaları ekarte etmeme sebeptir. Çünki bunların koyulaşması için pişmeleri gerekmez. Hazır bir toz ile karıştırılır. Maraş dondurmasının yapımı gereği iyi pişirildiğini bilmek, tercih sebebi olabilir.

Hazır paket dondurmalara gelirsek; bunlar mikroorganizma bakımından güvenilir olmakla birlikte, içine koyulan kimyasal maddeler bakımından sınıfta kalırlar. Koyulaştırıcı olarak kullanılan karregenan maddesinin kanser yapıcı etkisi belgelenmiş olmakla birlikte ne yazık ki birçok hazır gıdada yer alır. Hazır yoğurtlarda bile kullanılabilmektedir. Bu bakımdan kremşantili pastalarda aynı kategoride yer alır.Günümüzde çevre kirliliğinin uzantılarından kaçıp, tertemiz bir beslenme gerçekleştirmek artık bir hayal oldu. Yediğimiz balıklardan bile neler neler bedenimize sirayet ediyor bilmek mümkün mü ? Menderes nehrinin tarım kimyasallarıyla dolup taşması, artı deterjanlar ve plastik atıkların varlığı ile kirlenen denizde doğup büyüyen balıklar.

Yaz tatilinin vazgeçilmezi dondurma yiyenlere afiyet olsun diyor, mümkünse dondurmayı da evde kendimiz yapalım diyemiyorum çünki bu durumda da tüketimde ölçüyü kaçırma sorunuyla yüz yüze gelinir. En iyisi güvenilir bir yerden dondurmalarımızı almak, paket dondurmalarını çok nadir tüketmektir.

Sevgilerimle

Dyt. Güner Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil