Ana Sayfa Yazarlar 1.08.2023 533 Görüntüleme

1985 yılında Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans, 1989 yılı Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans mezunu. Konya, Hakkari, Safranbolu Devlet Hastanelerinde Diyetisyen olarak çalışıp, 2005 yılında emekli oldu.

SÜPER AY, MAVİ AY VE BURUCE WİLLS

Bugün gökyüzünde süper ay görüntüsü olacakmış. Otuz Ağustosta tekrar bir süper ay daha görecekmişiz…

Ay ve güneşin doğuşunu seyretmek çok güzeldir. Hele ki dolunaysa ! insanlar tan vaktine, mehtabın doğuşuna ve günün batışına ayrı ayrı çok önem vermiş. Bu doğa harikası görüntülerden duygu dünyaları etkilenmiş ve duygusal bir bağ oluşturmuş… Çok şükür, Kuşadası’ndaki olmasa da Safranbolu’da yaşadığım ev, bu doğuşları olabilecek en net haliyle seyretme imkanını tanıyor bana.

Genellikle sabahları erken kalkarım. Öyle ki sabahın sekizi benim için neredeyse öğlen vaktidir. Hal böyle olunca bir çok Gün doğumu ve elbette Ay doğumu seyretmişimdir. Balkonumda oturup ayın gökyüzüne doğru yükselmesini izlerken şarkı söylemek en güzel eğlencemdir. Severim şarkıları ve onları dillendirmeyi. Sesim çoğuna yeterli gelmese de umursamam, tuttururum öyle bir name. Müzikle aram iyidir iyi olmasına ama onun benimle arası nasıldır hiç bilmiyorum. Sanki biraz illallah etmiş gibi de duruyor. Neyse, bu onun sorunu zaten, ben vazgeçemem şarkılarımdan. Kritik zamanlarda onlara sığınmak iyidir. Zamanın zor geçtiği, ağır aktığı, güç durumların yaşandığı hallerde, en sadık dosttur hafızadaki şarkılar. Çıkar çıkar zulandan söyle. Canın sıkkınken söyle sıkkınlığın geçsin, mutluyken söyle mutluluğun artsın, mutsuzken söyle azalsın rahatla, bir şeyi beklerken söyle zaman hızlı aksın. Hayatta insanın işine bu derece yarayan başka ne vardır bilemiyorum.

Bu yüzden, bir derdim de küçüklüme şarkı öğretmek. Bu ona çok zor gelse bile yapıyoruz bir şeyler. Benden sonra kendi kendisini eğlendirebileceği bir şeyi olsun! Çocuk şarkılarını benim kadar, sanırım sadece ana okulu öğretmenleri biliyordur. Canım cicimciğim otomatik olarak benim en sadık dinleyicim oluyor. Eh anne kontenjanım olduğu için, çok şükür şikayetçi değil bu durumdan.

İnsanların isimlerinin yaşamlarına ve karakterlerine yansıdığına inandığımı daha önce de yazmıştım. Güner’ in manası tan vakti demek. Günün en erken saati ! Bu yüzden olmalı sabahları erkenden uyanıp kalmam. Hep zamandan kazanmaya çalışarak yol almak istemem. Erkene alacağım her şeyi illaki. İşi gücü çabuk çabuk yapıp bitirmeli bir an önce. Bir ikinci manası daha var ismimin Güne Ermek. E o zor elbet, güne kim edebilmiş ki ben ereyim fakat isim konmuş bir kez, erdirmeye uğraşacak yüksek plan. Önüme önüme koyacak bana zor gelenleri ki, adam olayım, bir seviyeye geleyim !

Bu konular zorlar bünyeyi, işin içinden çıkmak, neyin ne olduğunu tam olarak bilmek pek de mümkün olmaz zaten. Biz bilinenlere bakalım o halde. Bilinenlerse gökyüzünde olanların yeryüzünü etkilemesidir. İnsanlar bu sırrı çözmeye yüzyıllarca kafa yormuş, epey de yol almış. Ne var ki, günümüzde bunlar unutturulmaya çalışılıyor. Örneğin ayın pozisyonuna göre tarım faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekliliğini bilen kişi sayısı, hızlı bir düşüşte. Oysa ki bu kadim bilgi, tarımın en önemli püf noktalarından birisi. Ayın yeni ay hali ile dolunay hali arasındaki zaman diliminde tohumların, fide ve fidanların dikilmesi gerekiyor. Bu dönemde topraktaki su derinlerden toprak yüzeyine doğru hareket ettiği için dikilen ve ekilenler daha kolay tutuyor ve gelişiyor. Dolunaydan yeni aya geçen sürede ise su yüzeyden derinlere çekiliyor. Bu aralıkta ise hasat, budama ve aşılamaların yapılması gerekiyor. Benim bu yazdıklarım ana hatları oluşuyor, ayrıntıda daha özellikli bilgiler var elbette.

Bu sene süper Ay’lar senesi Otuz Ağustosta göreceğimiz süper Ay bugünki ile mukayese edilirse biraz daha büyük ve parlak olacakmış. Sonra bir de eylülde süper Ay görüntüsü izleyebileceğiz. Süper Ay görüntüsünün sebebi yörüngenin eliptik olmasından kaynaklı. Dünyaya en yakın konuma gelince ay büyük görünüyor. Önemli olan dolunay fazının yakın olan yere denk gelmesi. Bir ay da ikinci kere dolunay olursa ikinciye mavi ay diyorlar. Seneler evvel mavi ay dizisi vardı. Bruce Wills’i ilk bu dizide tanıyıp sevmiştik. Sevimli ve sempatikti. Şimdilerde hafıza sorunları yaşıyor. Şu oldu bu oldu diyorlar. Önce afazi; konuşmada zorluk yaşıyor, kelimeleri budanıyor dediler, sonra alzehimer sesleri yükseldi, fakat benim anladığım adam bunadı. Kanaatim vücut geliştirmede kullandıkları ile aksiyon filmlerinde aldığı darbeler sebep oldu ona da. Elbette bunu açık etmeyecekler, etmiyorlar da fakat görünen köy kılavuz istemez öyle değil mi? Vücut geliştirenler Buruce Wills’e iyi bakın diyor, sentetik ve rafine hazırlanmış hiç bir gıdayı ve tozu kullanmayın diyorum. Bugün bir haber de, tamamen vegan beslenmeyi tercih eden Zhanna Samsonov’dan geldi. Seçimi dünyaya erken veda etmesiyle sonuçlandı. Tamamen çiğ ve bitkisel beslenme kızın sebebi oldu . Bu vesileyle yeni moda diyetlere konu uzmanları dahil dahi olsa, yaklaşmayın diyorum. Şu sıralar; eliminasyon diyetleri, ketojenik diyet ve çiğ diyet diye çıkan bu akımlar hangi mercilere hizmet ediyor, ayrı bir yazı konusunda incelenebilir.

Sevgilerimle

Dyt. Güner Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

GÜZEL HAREKETLER

GÜZEL HAREKETLER

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil