FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem, Kültür 21 Ağustos 2023 366 Görüntüleme

EKODOSD’UN ACİL ÇAĞRISI

Ekodosd’un yapmış olduğu açıklama şöyle:
Aydın İli Söke ilçesinin Argavlı köyünün hemen güneyinde yer alan azmak denilen eski menderes yataklarıyla oluşan sulak alanlar, günümüze kadar sucul canlıların ve kuşların cenneti halindeydi.
Buradaki sulak alanlar, özellikle kışın su kuşlarının yoğun olarak geldiği, bölge halkının sarıbalık dediği sazanların yetiştiği, yılanbalıklarının dolaştığı, kurbağa, suyılanı, su kaplumbağaları ve birçok sucul canlının beslenme ve üremelerini gerçekleştirdiği çok önemli bir sulak alan ekosistemidir.
İklim değişikliğinin etkisiyle kurak geçen yıllarda tüm bu canlıların ve bölgenin sigortası durumunda olan sulak alanlarda bir çevre faciası yaşanıyor.
Dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyecek şekilde sulak alanlar doldurulup kurutuluyor.
Hatta bir sulak alan doldurulup kurutularak üzerine güneş enerji santrali bile yapılmış durumda.
Kamyonlarca molozlar, inşaat atıkları, içerikleri bilinmeyen tanımlanamayan birçok atık madde sulak alanların üzerine dökülüp doldurularak kurutuluyor. Yerel halktan alınan bilgiye göre; bölgedeki büyük bir fabrikadan sürekli gelen kamyonlar boşalttıkları küllerden tepeler oluşturarak, suyu doldurmaktadır.
Burası bir sulak alandır. Sulak alanların korunması yönetmeliğine göre Sulak alan: Tabii veya suni, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerleri kapsar.
Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yasaktır. Bu yolla arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir.”
Yereldeki vatandaşlardan alınan bilgiye göre; aynı fabrikanın atık külleri, yaklaşık 50 km. uzaklıkta bulunan Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki bir maden ocağının içine boşaltıldığı söyleniyor. Çevre köylerde yaşayan vatandaşlar atık maddelerin yeraltı sularını etkileyeceği konusunda tedirginler.
Boşaltılan bu küllerin içeriği nedir, kimyasallar var mıdır, çevreye ve yeraltı sularını nasıl etkileyecektir bu mutlaka araştırılmalıdır.
Gerek Argavlı sulak alanlarının doldurularak kurutulması, gerekse Latmos Dağları’na tırlarla giden atık küllerin boşaltılması derhal durdurulmalıdır.
Mahalli Sulak Alan Komisyonu üyesi olarak, buralardaki önemli çevre sorununun bir an önce durdurulması için Aydın Valiliği’ne ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuracağız.
EKODOSD/KUŞADASI

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Karaova’ya yürüyüş yolu

Karaova’ya yürüyüş yolu

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil