Ana Sayfa Yazarlar 22.08.2023 322 Görüntüleme

RETORİK

Retorik , bir kişiyi ya da toplumu bir konuda ikna etmek için doğru araçları bulup kullanma sanatıdır. Retorik hitabet sanatı, insanı hem doğruya hem yanlışa sürükleyebileceği için, para kazanmak ya da siyasette yer kazanmak isteyen kişiler tarafından kötü kullanılabilir. Bu nedenle söz söylemede usta kişi aynı zamanda iyi ve topluma ait insan olmalıdır.

Şimdi ikna sanatını inceleyelim ve neden siyasi alanlarda sivil diktatörler tarafından kullanılıyor anlamaya çalışalım istiyorum. İkna etmek için dinleyicilerde ruhsal heyecan yaratmak asıl amaçtır, genel değil özel ve spesifik alanlarda ikna çabası gerektirir, konular hakkında uzmanlık aranmaz ve sokak dili kullanılır, cümle kurgularında tutarlılık aranmaz, ispat hiç önemli değildir, tek amaç ne pahasına olursa olsun kitleyi ikna etmektir.

İkna sanatında konuşmacının güvenilir profili çizmesi önemlidir. Dediğini yapmasına ya da doğru söylemesine gerek yoktur. İnsan psikolojisinin konuşmada sömürülmesi şarttır. Olasılıklardan yola çıkılacak kurgu ortaya atılır. Kanıtlamanın yolu dinleyicinin aktif olarak kendini senin yerine koymasını, sempati ve inanç ile senin adına bağırmasın sağlamaktan geçer. Yargı ya da müzakere için suçlama yapmak yeterlidir. Uyarı ile kazanmak için geleceğe ait olmamış ithamlar ile saldırı yapılabilir. İkna sanatını en iyi uygulayan Nazi Almanyası olduğu için propaganda mucizesi olarak değerlendirilir. Oysa bu sanat ortaya çıkalı 2300 yıl olmuştur.

Ülkemizdeki siyasi durumun , demeçlerin , seçim öncesi ve sonrası konuşmaların ne kadar planlı olduğu, vasıfsız yönetici atamalarından da belli oluyor değil mi… Verilen bir demecin ertesi gün tersinin verilmesi, tutarsızlıkların sistemli olması Retorik Sanatının mükemmel kullanımıdır… Belki hiçbir şey ülkemizde hakkı ile yapılamıyor ancak, Retorik in manipülatif tekniği mükemmel kullanılıyor.

Evet, işte bir dünya liderliği … Biz de artık lider olduğumuz bir alana sıkı sıkı sarılıp, ısınmaya devam edebiliriz… Kış geliyor. Dış güçlere inat yaşasın Retorik i bize uygulayıp, cahil halkımızı cahil olmadığına inandıranlar… Aslında ekonomik kriz de yok, ülkenin her yeri petrol ve doğal gaz, Almanya da kıskanmaya devam ediyor,… Kim ne kadar yerse….

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil