FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 27.11.2023 309 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

BU BÜYÜK POTANSİYELİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ !

2001 yılı sonu itibariyle; elektrikte kurulu gücümüz 28.332 MW iken, bugün 100 bin MW ‘ın üzerine çıkmış durumda. Elektrik santrallarımızın neredeyse % 30’u doğalgazla çalışıyor. Doğalgazda dışa bağımlıyız. Elektrik üretim maliyetlerimizi en çok artıran da bu. Tabii ithal kömürle çalışan çok sayıda santralda da durum bundan farklı değil.

Elektrik üretiminde dışa bağımlı kaynaklardan uzaklaşarak hızla yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Bir ay önceki verilere göre, 2023 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla ülkemizin kurulu gücü 105.964 MW’a ulaştı. Kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; %29,8’i hidrolik enerji, %23,9’u doğal gaz, %20,6’sı kömür, %11’i rüzgâr, %10,5’ü güneş, %1,6’sı jeotermal ve %2,6’sı ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Tablolarda; Yenilenebilir enerji de, kurulu güç büyüklüğünde, dünya sıralamasındaki yerimizi göreceksiniz. İlk sıralarda yer almamız sizleri yanıltmasın! Nüfusa oranla, kişi başına düşen üretim miktarı açısından baktığımızda çok daha aşağılardayız. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde 36, rüzgarda 31. sıradayız.. Hidrolik santrallardan elde edilen güç sıralamasında ise biraz daha iyi durumdayız. dünyada ilk 10 dayız, üstelik burada toplam potansiyelimizin anca yarısını kullanabiliyoruz .

Almanya elektrik üretiminin neredeyse yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından ( Güneş, rüzgar, ….) elde ediyor. Üstelik rüzgar ve güneş konusunda bizim kadar şanslı olmadıkları halde!

Gelişmekte olan ülkeler için enerji çok önemli! Hızlı ve istikrarlı gelişme için enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak şart. Buda; vizyon sahibi yönetimlerle mümkün.

Yenilenebilir enerjide; son 20 yılda biraz yol katetmişiz. Fakat yetersiz. Daha alınacak çok yolumuz var. Hükümet son yıllarda çıkarttığı yasalarla ve teşviklerle bu yolu biraz açtı. Özel sektörü işin içine biraz daha çekmek için bu sektörü çok daha cazip hale getirmek zorundayız.

İlyas ERBAY

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil