Ana Sayfa Dünya, Gündem, İletişim, Kültür, Medya, Yaşam 11 Aralık 2023 168 Görüntüleme

AŞIK VEYSEL ANILIYOR

UNESCO Türkiye Temsilciliğinin Milli Komitesinin girişimleriyle Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Macaristan, Özbekistan ve Ukrayna’nın destekleriyle “EVRENSEL” kimlik kazanan Âşık Veysel’in vefatının 50. Yıl dönümü dolayısıyla 2023 yılını “UNESCO” anma ve kutlama yılı ilan etmiştir. Bu vesileyle bende saygıyla, şükranla anıyorum.

ÖNSÖZ

Anadolu’nun ücra köşesinde halk içinden yetişip sonunda bütün varlığını halka vererek, yani halkla gülüp halkla ağlayarak, ezgilerini dertli sazından yer yer diyar diyar bütün memlekete dinleten büyük ozan Âşık Veysel, sazın ve sözün ustası olarak bilinen âşıkların 20. Yüzyıldaki en önemli temsilcilerindendir.

Gözleri görmeyen, herkesin yardımına ihtiyaç duyması gereken bir insan sazını omzuna asmış, saza “şeytan” dendiği bir dönemde “uzun ince bir yolda” köy köy, kasaba kasaba dolaşmış cumhuriyetin hedefleri doğrultusunda yürümüş, bunun dışında bir ödün vermemiştir. Mutlaka iki kapılı handaki yolculuklarında onun elinden tutanlar olmuştur. Okuması, yazması olmadığı halde şiirleri yazılmış, elden geçirilmiş, plakları, kitapları basılmıştır.

Şiirlerinde ülkemizin etnik, çok kimlikli yapısına gönderme yaparak birliği, kardeşliği, çalışkanlığı, güzel ahlakı ve doğruluğu işlemiş, halk ile aydınlar arasında iki yönlü bir köprü vazifesi görmüştür. Bu yönüyle Âşık Veysel, yerellikten çıkmış ulusal, hatta evrensel bir kimlik kazanmıştır.

Aramızdan ayrılalı 50 yıl geçmesine rağmen, saz ve söz şairlerinin müstesna kabiliyeti ve pek nadir örneklerinden biri olan Âşık Veysel, Türk folklorunda kendi nev’i arasında şahsına münhasır bir insan olarak yaşayacaktır.

Bugün (10 Aralık 2023) Adını taşıyan derneğin (Âşık Veysel Derneği’nin) Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlemiş olduğu etkinlikte büyük ozanı panelistlerin, şairlerin, Âşık Veysel Korosu’nun ve çok sayıda Âşık Veysel dostu konuğun katılımıyla coşkulu bir biçimde andık ve kutladık.

Bu etkinlikte performansları, gösterdikleri incelikleri dolayısıyla adlarını anmadan geçemeyeceğim Âşık Veysel Derneği Yönetim Kurulu’na başta başkan Mustafa Özaslan, Esra Öztürk, Halil Süzer, Ender Gürsoy, Zafer Akkaş ve Şalibe Tokmak’a çok teşekkür ederim.

ÂŞIK VEYSEL’İ ANMA VE KUTLAMA ETKİNLİĞİ

10 ARALIK 2023/ANKARA ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ/TÜRKİYE

Cengiz YILDIRIM Araştırmacı-Yazar

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil