Ana Sayfa Yazarlar 6.02.2024 339 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

ÜÇ PARTİNİN KARARININ SEÇİM SONUCUNA OLASI ETKİSİ

Yeniden Refah Partisi, İYİ Parti ve DEM Parti. Bu üçünün kararı AKP ile CHP’nin çıkaracağı Belediye Başkanı sayısını doğrudan etkileyecek. Ne demişler. “Ummadığın taş baş yarar” Bir önceki yazımda “Seçimlerin sonucunu küçük partilerin kararları belirleyecek.” demiştim. Evet, bu defa denklem farklı şekilleniyor. Genel seçimlerdeki ittifaklar ve güçlü işbirlikleri şimdi yok. Malum, meşhur 6 lı masa dağıldı. İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi artık farklı kulvarlarda. Özellikle İYİ Parti ve CHP ittifakı millet vekili dağılımını etkilemişti. CHP bu işten; 6 lı masadaki küçük ortaklarına hediye ettiği 39 vekilliği saymazsak kârlı çıkmıştı. Yıllardır vekil çıkaramadığı yerlerde bile vekil çıkarmıştı. CHP listelerinde 6 partiden 39 milletvekili meclise girmiş, Deva Partisi 14, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, Demokrat Parti 3 ve İYİ Parti ve Türkiye Değişim Partisi 1’er milletvekilliği kazanmıştı. CHP bir çok yerde İYİ Parti sayesinde vekil çıkarmıştı. Türk siyasi tarihinde; ittifakların bu kadar önem kazandığı, bu kadar ince hesap yapılan başka bir dönem yok. Siyasi tarihimizde, tükürdüğünü yalayan, dün kara dediğine bugün ak diyen, bu kadar karakter yoksunu siyasetçi de yok! Kazanma şansı olmayan küçük partilerin; çekişmeli geçen kritik seçim bölgelerinde aday çıkarmaları yada çıkarmamaları sonucu doğrudan etkiliyor. Çekişme halindeki 2 büyük partiden birine kazandırırken diğerine kaybettirebiliyor.

İYİ partinin bu defa CHP ile ittifak yapmadan seçimlere bağımsız girmesi, DEM Partinin büyük şehirlerde aday çıkarması CHP nin aleyhine olurken AKP nin lehine olacaktır. Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş; başka bir isim çıkarmazlarsa, büyük ihtimalle DEM Partinin İstanbul adayı. Başak Demirtaş’ın bu kararı tek başına alması mümkün değil. Mutlaka eşinin haberi vardır. Partinin üst düzey isimleriyle de bir değerlendirme yapılmıştır. İzmir’ de CHP tarafından tekrar aday gösterilmeyen mevcut başkan Tunç Soyer’e de DEM Partinin adaylık teklifi götürdüğü konuşuluyor. Soyer bu teklifi kabul eder mi? Bilemem. Özellikle İYİ Partinin ve DEM Partinin kararı denklemi CHP aleyhine tamamen değiştiriyor. Yeniden Refah Partisinin kararı Cumhur İttifakı için çok önemli. Son dönemde, oyunu belirgin bir şekilde artıran Parti YRP. Bu partiye AK Parti tabanından ciddi oy kaymaları var. AK Partiye ne kadar yaklaşırsa, o oranda oyu artıyor. YRP nin başındakiler bunun farkında mı acaba? Yeniden Refah Partisi’nin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerinde İstanbul için aday gösterip göstermeyeceği merak konusuydu. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan konuyla ilgili açıklama yaptı.

Erbakan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı. YRP’nin bu kararı ise Cumhur İttifakı için hiç iyi olmadı. YRP ‘nin bu 3 büyük kentte kazanma şansı sıfıra yakın. Aday gösterirse AKP oylarını ciddi şekilde bölecekler. AKP tarafından YRP ye ” Siz aday çıkarmayın, biz onun yerine size belediye meclis üyeliklerine verelim” denmiş. Onlarda ” Biz meclis üyeliklerine zaten alıyoruz. Siz bize ilçeleri verin” demişler. AKP de buna yanaşmayınca anlaşma sağlanamamış. Medyaya sızanlar bu şekilde. Daha zaman çok. Fatih Erbakan seçim öncesi bir şekilde ikna edilebilirse, adayların AK Parti lehine çekilme ihtimali de var tabii. Demirel’in o meşhur sözü akla geliyor. “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” demişti. Seçime 50 den fazla 24 saat var. Bu denklem daha çoook değişir.

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil