FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Yazarlar 7.03.2024 235 Görüntüleme

Kadın Girişimci

KADIN VE SİYASET

Öncelikle bu konuda çerçeveyi çizmek lazım. Cumhuriyet tarihinin başlarından beri Türk siyasetinde birtakım belirleyici unsurlar mevcut. Bunlar zamanına göre zorbalık, ekonomik krizler, mağduriyet, din ve askeri vesayetin bıraktığı izlerdir. Siyaset neticede bir iktidar mücadelesi olduğu için siyasetin araçları dava/hikaye, kadro ve projelerdir.

Kültüre hitap etmeyen araçların kamuoyu nezdinde değeri ise düşüktür. Türk kültürü yüzyıllar içerisinde gerek yerleşik hayat, gerek toplumsal etkileşimler,gerek din etkenli olarak köklü değişimlere uğramıştır.Bu değişimler neticesinde de “ataerkil” bir kültüre dönülmüştür. Kadın hakları, kadın haklarını savunma ihtiyacı, cinsiyet eşitliği gibi kavramlar ataerkil yapının sonuçlarıdır.Zihniyet olarak cinsiyet eşitliğinin mevcut olduğu yapılarda bu kavramlara ihtiyaç dahi bulunmaz.

Ataerkil yapılarda ise bu kavramların doğurduğu neticeler ise bir “lütuf” olarak kamuoyuna arz edilir ve yine kamuoyu nezdinde kabul görür. Türk hukuk mevzuatında yer alan ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlarının kadınlardan seçilmesi, siyasi partilerin kadın kollarının olması “x kadar kadını kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam ettik” gibi söylemler Türk toplumunun ataerkil olduğunu zaten kanıtlar niteliktedir. Gerçek anlamda eşitlik bu söylemlerin neresinde? Yukarıda yazdığım gibi lütuf..

Biz hala siyasette kadının yerini gündeme getiriyorsak maalesef öyle bir yer yok demektir. Yalnızca işlevsiz kurullarda göstermelik kadrolar verilir.Bu da toplumun kadınların ön planda oluşunu hala hazmedememişliğinin kanıtıdır.Bu durumun bir an evvel düzeltilmesini temenni eder, 8 Mart Dünya Kadınlar gününüzü kutlarım..

“Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır! Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacağı aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım” M.Kemal Atatürk

Aslı Atay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil