Ana Sayfa Yazarlar 11.03.2024 217 Görüntüleme

Şair , Yazar

Hayali Gerçeklikler Aşılmalıdır (2)

Sevgili okurlar bu günkü yazımda sizlerle özgür insan ve sağlıklı toplumun oluşumu için engel teşkil eden hayali gerçeklikler üzerine sohbet etmek istiyorum. Bir önceki yazımda hayali gerçeklik kavramını ele alıp izah etmeye çalışmıştım. Sevgili okurlar bütün Dünya’da partiler eksenli seçim modelinden dolayı bir kaos yaşanmaktadır.

Kabalaşma, nefret söylemleri, kavgalar, ötekileştirmeler, ayrıştırıcı dil, kutuplaştırmalar. Tam bir kaotik drama ve curcuna. Zaman kaybı, enerji ve mali kayıp. Mutsuzluk ve endişe. Acılar ve üzüntüler. Yıkıcılık ve saldırganlık. Kaotik bir Dünya ile karşı karşıyayız. Başka bir yol yok mu? Toplumu parçalara, kutuplara ayırıp düşmanlaştırmaya yol açan partiler olmadan da bir toplum seçimler yapıp kendini yönetecek bir organ oluşturamaz mı? Uzayda istasyonlar kurmayı başaran insan türü iki bin yıldır ıçinde debelendiği bu sağlıksız partili demokrasi yolu dışında yeni bir yol ve deneyim geliştiremez mi?

Kaba saba insanlara, bir toprak ağasına, mesela parası çok diye Trump gibi birine vb. yönetici- başkan olma imkanı sunan mevcut partiler eksenli sözde seçim yolu dışında bir yol yok mu? Olamaz mı? Partiler ile bir inançsal ekol arasında hiç bir fark olmadığını toplumlar ne zaman anlayıp yeni bir yol arayışına girecek? Dünyadaki herkesi bu konuda sorular sorup cevap aramaya davet ediyorum.

Tüm insanlık ailesine- tüm toplumlara Partisiz Anayasal Demokrasi modelini öneriyorum. Bu önerim insan türünün ilk büyük özgürleşme hamlesi olan ‘doğa ile uyumunu bozması’ hamlesinden sonra ikinci büyük özgürleşme hamlesi olacaktır. Sakin, sağlıklı, barışcıl, adaletli, müreffeh ve mutlu toplumlar ve yaşanabilir bir Dünya için insan türü yeni bir deneyim ve yol geliştirmek ihtiyacı ile karşı karşıyadır. Birer hayali gerçeklik olan partilere dayalı sözde seçimler ile yönetsel organlar oluşturma yolu miadını doldurmuş bulunuyor. Türümüzün tarihindeki bu partili demokrasi deneyimi geldiğimiz aşamada tıkanmış, otoriterleşmeye evrilme ve mutsuz toplumlara yol açma dışında bir sonuç üretememiştir.

Mevcut partili deneyim özgür insan ve özgür sağlıklı toplumların oluşması önünde artık ayak bağıdır ve engeldir. Partileri insanlığın gündeminden çıkarmak, onları terk edip aşmak, aynı şekilde her türden kom’ları aşmak türümüzün tüm tarihinde yapacağı ikinci özgürleşme adımı- hamlesi olacaktır. Yıkıcı, kutuplaştırıcı, köleci istenci üretici bir düzenek gibi olan, nefreti egemen kılarak hasta toplumlar yaratan partiler — komlar artık toplumların gündeminden çıkarılmalı ve aşılmalıdır. İnsan soyu düşe kalka, acılar ve sancılar çeke çeke kom ve parti denen ve özünde kendi üretimi olan hayali gerçeklikleri aşmak zorunda olduğunu mutlaka anlayacak ve bunu zamanla kavrayacaktır.

Doğan Karaağaç

11 Mart 2024

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil