Ana Sayfa Yazarlar 26.03.2024 384 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

BU ÜLKE BÖYLE BİR REZALET GÖRMEDİ !

Yanlış ekonomi politikalarının faturasını ödeyen millet, bu yetmez gibi birde müsamaha gösterilen kepazeliğin altında eziliyor!

Üretici ile tüketici arasındaki emek hırsızı asalaklar varolduğu sürece bu fiyatlar düşmez, tam aksine daha da artar. Tabii ki, fahiş fiyatların tek sorumlusu bunlar değil. Fakat en önemli nedenlerin başında; meydanı boş bulan bu emek hırsızı fırsatçı asalaklar geliyor. Meydanı boş bırakan bunlara fırsat veren siyasi irade, istese nefes bile aldırmaz, tepelerine çökerdi bunların.

Daha dün bir çiftçi; ürettiği portakalların kilogramına 50 kuruş teklif edildiği için, tepki gösteriyordu. Portakal marketlerde 20 ₺! Yani çiftçiye teklif edilen paranın kırk katı. Diğer ürünlerde de durum farklı değil. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar, kat kat artış var. Çiftçi binbir zahmetle üretecek, mazotuydu, suyu idi, işçi ücretiydi bir dünya masraf edecek. Birileri gelip ürününü öldüm fiyata alacak. Marketlerde fahiş fiyata satılacak.

Oh ne âlâ kontrolsüz, denetimsiz. başıboş bir piyasa. Enflasyonun da başlıca nedenlerinden biri bu değil mi? Elbetteki, asıl neden yererince üretmemek. Birileri fiyatlarla istediği gibi oynayacak, devlet seyredecek! Çok mu zor denetlemek; sayıları gitgide azalan çiftçinin hakkını korumak, çiftçiyi örgütlemek, kooperatifciliği özendirmek. Milyonlarca insanın evine meyve girmiyor. Marketlere gitmeye korkar olduk! Yazık değil mi bu millete? Geçen yıl 65 lira olan zeytin bugün 250 lira.

Geçen yıl litresi 115 lira olan zeytin yağı bugün 350 lira. 600 liraya kadar çıkacağı konuşuluyor. Temel gıdalardan saydığımız et süt yumurta ve peynirde de durum farklı değil. Haaa, enflasyon mu? O’nu TÜİK belirliyor!

Bu ülkenin en büyük sorunu ahlak. İpin ucu bir kez kaçtımı zordur tutmak. Marketlerde, ürettiği ürünün fiyatını gören köylü isyan ediyor. Çünkü, üretmenin eziyetini çeken kendisi. Kaymağını yiyenler başkaları.

Üretim.maliyeti düşük, küçük kalemlerde vurgun çok daha büyük! Şekerlemeler; çikolatalar, bisküviler, gofretler, sakızlar… kaç TL den başlıyor hiç dikkat ettiniz mi? 1’e maledilen bir ürün 10’a 20’ye hatta 100’e satılıyor. Metal paraların hükmü yok. Hatta kağıt para 5 liranın 10 liranın da hükmü yok. Aynı ürünün marketten markete fiyatı büyük değişkenlik gösteriyor. 1 kg salça ismi çok bilinen büyük bir market zincirinde 250 TL Bir başka markette 69 TL.

Tamam serbest piyasa! Anladık da, böyle büyük fark olur mu? İşte devlet tam burada gücünü gösterecek vatandaşını aç gözlü fırsatçılara ezdirmeyecek. Vatandaşın kazıklanmamak için, market market gezmekten ayağında ayakkabı kalmadı. Şimdi birde Ayakkabının fiyatına girmeyeyim. Tam, saldım çayıra mevlam kayıra durumu.

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil