Ana Sayfa Yazarlar 22.08.2024 345 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

HADİ BAKALIM, GİDİYORLAR İŞTE !

Bir ülkenin; yetişmiş , nitelikli insan kaynaklarını yitirmesinden daha acı ne olabilir? Hep beka, beka diyoruz ya gerçek beka budur işte.

Ailelerinin binbir güçlükle okuttuğu, meslek sahibi yaptığı gençlerimiz ülkede gelecek görmedikleri için yurt dışına göç ediyor. İhracattan söz ederken; artış varsa, kalem kalem listeyi ve rakamları sıralıyoruz, ihracatta büyük patlama diye böbürleniyoruz ya.

Asıl patlamayı beyin göçünde yaşamışız. Türkiye’nin beyin göçü rakamlarını Alman Konrad Adenauer Stiftung açıkladı. Konrad Adenauer Vakfı’nın araştırmasına göre; geçtiğimiz yıl 126 bin diplomalı gencimiz Almanya’ya yerleşmiş.

Almanya’da çalışma izni alan gençlerimizin çoğunluğunu yazılımcı, mühendis, doktor ve hemşireler oluşturuyor. Hepsi de iyi yetişmiş ve donanımlı. 2024 yılı sonuna kadar 30 bin gencimiz daha gidecekmiş. Yaş ortalamaları 22-27 2023 yılında 250 bin Türk Almanya’ya gitmiş.

Yıl sonuna kadar 300 bini aşması bekleniyor. Gençlerin en çok tercih ettiği ilk 3 ülke; % 14.5 ile Almanya % 13.8 ile ABD % 9.8 ile İngiltere 91 yıl önce, 6 Temmuz 1933 Mustafa Kemal ATATÜRK Hitler’in zulmünden 150 ye yakın bilim adamını kurtarmış ve ülkemize getirtmişti. O insanlar da her şeylerini bu ülkeye verdiler.

Nerden nereye değil mi? Beyin göçü alan bir ülkeden, beyin göçü veren bir ülkeye! Tarihimizi, geçmişimizi unutmamalı, çocuklarımızı vatan ve millet bilinci ile yetiştirmeliyiz.

Bu yeni dünya düzeninde en çok ihtiyacımız olan birliktelik ve kenetlenme. Bu güzel vatan yokluklar içerisinde ne zorluklarla inşa edildi. Atalarımızın, aziz şehitlerimizin hatıralarına, vatanımıza sahip çıkalım. Çok zorlu bir coğrafyadayız. Emperyal güçler ülkemiz üzerinde türlü türlü oyunlar oynamakta. Güçlü olmak, uyanık olmak zorundayız. Bizim gidecek bir yerimiz yok!

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil