Ana Sayfa Yazarlar 17.09.2024 323 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

UTANÇ VEREN, KAHREDEN İKİNCİLİK!

OECD’nin 2022 verilerine göre Türkiye’de her 5 çocuktan en az 1’i yoksul. Kosta Rika’nın yüzde 28.5 lik çocuk yoksulluk oranıyla ilk sırada yer aldığı listede Türkiye yüzde 21.8 lik oran ile 2. sırada Listenin son sıralarında bulunan Finlandiya’da bu oran sadece yüzde 2.9 Danimarka’da 4.8 Macaristan’da 5.2 Türkiye’de her 5 çocuktan biri derin yoksulluk yaşıyor. Çocukların önemli bir kısmı kahvaltı yapmadan okula gidiyor ve öğün atlıyor.

Her 3 öğrenciden biri okula gitmeden önce hiç kahvaltı yapmıyor. 5 öğrenciden 1’i parasızlık nedeniyle haftada en az 1 gün aç kalıyor. 38 üyeli Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütünün (OECD) verilerine göre ülkemiz, çocuk yoksulluğunda Kosta Rika’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Eğitimde ve çocukların hayat standardında gelinen vahim tablo OECD ve TÜİK verileri ile açıklandı. Açıklamayı yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel. 2002 de eğitimin bütçede yüzde 17 olan payı yüzde 9’a inmiş durumda. Arttıracağımıza düşürmüşüz. Ne kadar övünsek azdır!

TÜİK rakamlarına göre, 15-17 yaş aralığındaki çocukların 850 bini çalışıyor. Uzmanlara göre kayıt dışılık da eklendiğinde bu sayı 2 milyonu buluyor. Bu oran son yıllarda hayli artmış. Aileler ekonomik yükün ağırlığını çocuklarını okuldan alıp çalıştırarak çözmek zorunda kalıyor.

Geçenlerde bir veli isyan ediyordu; “okulda 1 tost 60 lira 2 çocuğum okula gidiyor. Okul kantininde su 10 lira, dışarıda 5 TL olduğu için çocuklar su almaya okul dışına çıkıyor” diyordu.

Kıymayın çocuklara efendiler! Yeteri kadar beslenemeyen; et, süt, peynir, yumurta , meyve, sebze yiyemeyen çocukların kas ve iskelet yapısı, beyni gelişmez.

Taşımalı eğitim gören çocukların servislerinin bile iptal dediğini duyuyoruz. Çocuklar bir ülkenin geleceğidir. Geleceğimizi yok edemeyiz.

Sözün bittiği yerdeyiz. Bu utanç bize yeter.

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

VEREM OLDUĞUNUZDA…

VEREM OLDUĞUNUZDA…

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil