Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem 26 Eylül 2024 190 Görüntüleme

KUŞADASI İKİOKLU MAHALLE ŞENLİKLERİ’ NİN ARDINDAN SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

Sonuç bildirgesi şöyle:
1970’ li yılların sonunda kitle turizmine açılan, 80’lerde ise çarpık kentleşmeye teslim olan Kuşadası, hızlı bir şekilde kültürel ve tarihi kimliğini yitirme süreci yaşamaktadır. Bu süreç elbette ki kentin hafızasını olumsuz etkilemekte; geçmişi 18. Yüzyıldan Cumhuriyet’ in ilk dönemine kadar uzanan, kentin tarihini ve kültürünü içinde barındıran pek çok mekân da hızla yitirilmektedir. Kuşadası’ nın en eski ve önemli mahallelerinden biri olan Camiatik Mahallesi, özellikle de İkioklu Bölgesi ise kentin çok kültürlü kimliğinden ve özgün değerlerinden çarpıcı örnekleri hâlâ bulabileceğimiz mekân kalıntılarına sahiptir.
İkioklu Bölgesi, Yıldırım Caddesi üzerindeki, Kuşadası Müftüsü Hasan Reşat (Kutlu)Efendi’nin evinin restorasyonuyla Kuşadası’na KUAKMER ‘i(Kuşadası Özel Arabul Kültür merkezi) kazandıran KEGEV (Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı), kentin hafızasını canlandırma konusunda çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Hizmete girdiği 7 Eylül 2015 tarihinden bugüne, Kuşadası’nın kültür ve sanat ortamına önemli katkılar sağlamanın yanı sıra ortak hafızayı görünür kılmak için çaba harcamaktadır.
Bu çabaların ilki, gönüllü Danışma Kurulu üyemiz Özcan Yurdalan’ın önerisi ve yönderliğinde 2020’de başlatılan, İkioklu mekânlarından yola çıkarak kentin ve mahallenin insan hikâyelerine ulaşan, 2022’de “İkioklu Mahalle Şenliği” adı altında tüm Kuşadalıları kucaklayan fotoğraf sergisi ve kitap çalışması olmuştur. Yazılı ve görsel bir bellek oluşturmayı amaçlayan bu çalışma, yerel tarihçiler, mimarlar, fotoğrafçılar, yazarlar ve çizerlerin iş birliğiyle gerçekleştirilmiş; “Kuşadası İkioklu Hatırlayan Mahalle/ Mekânlar – Meydanlar” adıyla hem bir kitaba, hem de kapsamlı bir fotoğraf sergisine dönüşmüştür. Sergi 2023 yılında Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde ve İzmir A. Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde de yer almıştır.
Özellikle mahallede hâlâ yaşıyor olanlarla birlikte gerçekleştirme hedefi taşıyan çalışmalar 2023 yılında da sürdürülmüş ve yine bir kitap ve fotoğraf sergileri başta olmak üzere pek çok etkinlikten oluşan “İkioklu Mahalle Şenliği – 2”, yeniden hem mahalle sakinleri hem de Kuşadalılar ve çevreden gelenlerle buluşmuştur. “Geçmişten Bakınca/Kuşadası 1900-2023” adlı fotoğraf sergisi, Kuşadası’nın görsel hafızasını bizlere emanet bırakan Atilla Arslan’a bir saygı duruşu niteliğindedir. Rehber fotoğrafçılarla sürdürülen fotoğraf temelli dört aylık bir atölyeden sonra, mahallenin çocukları da kendi hikâyelerini anlattıkları fotoğraf sergisiyle şenliği daha da anlamlı kılmışlardır.
KEGEV-KUAKMER Yayınlarından “Hatırlayan Mahalle” serisinin ikinci kitabı “Ada’dan Yüzler Anılar”, mahallede yaşamış ya da hala yaşamakta olan insan hikâyelerini anlatan bir sözlü tarih çalışması olarak, ortak hafızaya ilişkin pek çok unsurun yeniden görünür olmasına katkıda bulunmuştur.
20, 21, 22 Eylül tarihlerinde üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz “İkioklu Mahalle Şenliği”, yine birbirinden anlamlı fotoğraf sergileri, söyleşiler, dinletiler ve doğduğu evde yaşamını sürdürmekte olan Düriye Sarayköylü’nün anılarını içeren, “Hatırlayan Mahalle” serisinin üçüncü kitabı “Taş Basamaklar” ile yoğun bir ilgi odağı olmuştur.
Mahallede yaşamlarını sürdüren on yedi ailenin yer aldığı projenin sergisi ‘’Mahalleden Fotoğraflı Hikâyeler’’, mahallenin insanlarıyla içtenlikli birlikteliklerin yaşandığı bir süreç olarak ortaklaşa bir editöryal fotoğraf çalışması olarak hayata geçmiştir. Yine mahallede yaşayan ailelerin, 1980 öncesi özel gün fotoğraflarından oluşan “Ferah Fotoğraflar Sergisi” ay sonuna kadar, KUAKMER sergi salonunda gezilebilecektir. Dört ay süren bir atölye çalışması sonrası gerçekleşen “İkioklu Çocukları Resim Atölyesi Sergisi’’, yanı sıra Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi iş birliğinde, öğrenci ve yeni mezunların katılımı ile gerçekleştirilen “Kaybolanların Hafızası Atölye Sergisi” de şenliğin çok ilgi çeken çalışmalarından biri olmuştur.
Her bir çalışmanın aylarca sürdüğü mahalle Şenlikleri için bugüne dek otuz fotografçının yanı sıra yerel tarihçiler, danışmanlar, yazarlar, çizerler, mimarlar, mahallenin çocukları ve sakinlerinden oluşan büyük bir gönüllü ordusu, KUAKMER çatısı altında toplanmış ve içtenlikli bir dayanışmayla birbirinden önemli eserlere imza atmışlardır.
En başında belirlenen mahalleli ile birlikte çalışma koşulu, her bir aşamada kendini göstermiştir. Mahalleli kadınların hazırladığı yöresel tatlardan oluşan satış masaları, çoğu artık pek yapılmayan yemekleri tatma olanağı sunarken aynı zamanda bütçelerine parasal katkı da sağlamıştır.
Başta ADÜ olmak üzere çeşitli üniversitelerden davet edilen akademisyenler, kent kimliği, mahalle, komşuluk, ait olma gibi kavramlar üzerinden, ortak hafızanın korunmasının önemini vurgulamışlardır.
Şenlik akşamlarında yerel sanatçıların sahne aldığı dinletilerde ise hep birlikte üretmenin keyfi, hep birlikte eğlenerek çıkarılmıştır.
Kuşadası’ndaki sivil toplum kuruluşlarından bir olan KEGEV, bünyesindeki KUAKMER tarafından gerçekleştirilen böylesi kapsamda bir etkinlikte, elbette ki başta yerel yönetim olmak üzere çok sayıda kurum ve kişiyle iş birliği yapmıştır. (KUTO, KESO, TURSAB, ATRO, ADÜ, KUGİAD, Boğalı Demir Çelik, KUYETA, TMMOB Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği, Özel Ü. Naci Akdoğan Koleji, SEYAKMER, Kahve Dengi, KUYETAM)
Elbette ki Belediye Başkanı Sayın Ömer Günel’in desteği hepimiz için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Kuşadası Belediyesi’nce sağlanan araç, teknik ekipman, iş gücü katkısıyla etkinliklerimiz sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmiştir.
KEGEV Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı
Şefik Sözer

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil