Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 29 Eylül 2020 267 Görüntüleme

Arsaya talep artıyor

Ege Bölgesi’nde konut ve iş yeri gibi gayrimenkul yatırımlarının avantaj oranı düşerken, vatandaşlar hızlı değer artışı gösteren arsa ve arazi yatırımlarına ilgi göstermeye başladı.

Satılık konut fiyatlarında sadece son 1 ayda Çanakkale’de %3,50, Muğla’da %3,92, İzmir’de %3,60 civarında artış gözlenirken Ege Bölgesi’ndeki illerde konut yatırımlarının kendi maliyetini çıkarma süresi ortalama 21 yılın üstüne çıktı. İzmir, Afyon, Aydın, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Manisa ve Muğla’yı kapsayan bölgede yapılan yatırımlardaki ilgi, bu yıl itibariyle özellikle pandeminin de etkileriyle konutlardan, arsa ve arazilere doğru kaymaya başladı. Oluşan grafikte gayrimenkul yatırımları yeni otoyollar, yükselen kentleşme hızı, yeni projeler gibi nedenlerle hızla değer kazanırken yükselen maliyetler ve yapı masrafları bu yatırımın kârlılık oranını düşürdüğünden; bir başka gayrimenkul kolu olan arsa ve araziler vatandaşın bütçesine hitap eden, masrafsız ve çabuk değerlenen bir yatırım seçeneği olarak ön plana gelmeye başladı.

Bölgede konut gibi geri dönüşü uzun yıllara yayılabilen yatırımlardansa, kısa, orta ve uzun vadede kârlı getiriler sağlayabilen toprak yatırımı revaçta. uparazzi Arsa ve Arazi Yatırım Uzmanı Fuat Saraç konuyla ilgili “uparazzi sitesinde paylaşılan güncel bilgiler ışığında sadece Muğla’da son 5 yılda gayrimenkul fiyat artışının yaklaşık %115 olduğuna dikkat çekmek gerekir. %105 ile bunu İzmir takip ediyor. Çanakkale ise yeni projelerle Kuzey Ege’de dikkatleri üzerine çeken bir başka bölge. Şu an 5 yılda %90’lık bir fiyat artışı gösteren gayrimenkullerin önümüzdeki 5 yıl bu sayıyı katlayacağını öngörüyoruz. Doğru zamanda ve doğru yönlendirmelerle yapılan toprak yatırımlar, özellikle rağbet görmeye başlayan bu gibi bölgelerde, döviz, altın gibi yatırım seçeneklerinden ve hatta konut, iş yeri gibi gayrimenkul alanındaki diğer yatırım seçeneklerinden dahi, çok daha kârlı ve güvenceli” değerlendirmesinde bulunarak “piyasayı takip eden ve sektörel endeksleri doğru okumayı bilen uzmanlarla çalışmanın önemine” dikkat çekti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil