Ana Sayfa Yazarlar 12.09.2024 263 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

TUTTURAMIYORSUNUZ, BOŞUNA ZAHMET ETMEYİN!

Birkaç gün önce ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı. Buna OVP ( Orta Vadeli Program) diyorlar. Özetle, vatandaşın sıkıntılarının katlanarak artacağının ilanı diyebiliriz. OVP 3 yıllık fakat her yıl yeniden yayınlanıyor. Bu defa,

* Büyüme tahminleri düşürüldü.

* İşsizlik ve enflasyon tahminleri ise artırıldı.

* Hedef yine vatandaşın cebi

* 2027 ye kadar bütçe vergi gelirlerinin 2 ye katlanması hedefleniyor.

2024 sonunda vatandaşın ve şirketlerin vergi yükünün 7 trilyon 687 milyar olması bekleniyor. Bunun 2027 de 15 trilyon 186 milyar liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Yani vergi gelirlerinde %97.5 artış bekleniyor.

Bakınız, 2025-2027 OVP da Fiyat istikrarı ile ilgili ne güzel cümleler kurmuşlar “2024 yılı Haziran ayı itibarıyla başlayan dezenflasyon sürecinin devamıyla enflasyon oranının Program döneminde tek haneli seviyelere indirilerek bu seviyelerde istikrar kazanmasını sağlamak temel amaçtır. Enflasyonla mücadeleye destek olacak şekilde finansal istikrar güçlendirilecek, enflasyon ataleti kırılacak ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarıyla daha etkin mücadele edilecektir.”

Çiftçi üretmezse; enflasyon ataletini nasıl kıracaksınız? Fiyat istikrarını nasıl sağlayacaksınız? Çiftçi borç içinde birçoğu “Seneye ekmeyeceğim” diyor.

* Çiftçilerin bankalara olan toplam borçları 715 milyar liraya çıkmış.

* Takibe alınan borç tutarı 3 milyar liraya yaklaşmış. Borçlarını ödeyemediği için bir çok çiftçinin tarlasına haciz gelecek.

Tarlasında 1 TL ye aracı, fırsatçı asalaklara satamadığı ürünü marketlerde 10 katı, 15 katı fiyatlara satılıyor. Çiftçimizin alın terinin, emeğinin karşılığını alabilmesi için ne yaptık? Çiftçimizi koruyabildik mi? Aracıların elinde oyuncak oldular. Çiftçi üretmezse enflasyon nasıl düşecek? 128 sayfalık OVP Programında tarıma 1 sayfayı zor ayırmışlar. Taban fiyat zammını hedeflenen enflasyon oranında yapacaklarmış! Hedef bugüne kadar tuttu, bundan sonrada tutar!

Orta Vadeli Programların 5018 sayılı Kanun gereği her yıl yayımlanması gerekiyor. bugüne kadar 18’i yayımlandı. Bunların hepsinde öngörülen rakamsal hedefler daha ilk yıl için bile tutturulamadı. Yani Orta Vadeli Programların güvenilirliği konusunda ciddi kaygılar var.

Bugüne kadar Tarım, Hayvancılık ve Üretim konusunda çok yazdım. Üretim ekonomisine dönmeden, özellikle tarım ve hayvancılığı kalkındırmadan ne OVP ler tutar, nede enflasyon ve işsizlik düşer.

Yeteri kadar üretmeden, sürekli tüketmenin bedelini hep birlikte ödüyoruz. Korkarım ki, bundan sonra çok daha ağır ödeyeceğiz.

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Kısır Döngüdeki İnsanlık

Kısır Döngüdeki İnsanlık

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil