Ana Sayfa Yazarlar 15.02.2023 351 Görüntüleme

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ

Değerli okuyucularım ; Birkaç günlüğüne Kuşadası’na geldim. Sahilde genelde Nisan aylarından sonra gördüğümüz bir kalabalık var. Geçerken kulağıma çalınan bazı cümleler şu şekilde : “Hava ne kadar güzel, yaz geldi sanki“ “İnşallah bu güzel havalar devam eder” Sizlerle bazı verileri paylaşmak istiyorum. 1991 yılında Türkiye ocak ayı sıcaklık ortalaması 1.5 C iken 2022 de 8 C dir. Kısacası havalar giderek ısınıyor. Güzel havalarda gezmek, açık havada olan işlerimiz yarım kalmadan tamamlamak tabii ki hoşumuza gidebilir. Ancak bunun bir de yazı var. Bunaltıcı sıcaklar. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Avrupa’da 2022 yazında en az 17.000 kişi öldü. Küresel ısınma giderek artan bir sorun olarak karşımızda. Nedenlerini ise kabaca şu şekilde özetlemek mümkün :

1. Ulaşım: Fosil yakıtların tüketiminde artış

2. Sanayileşme :Sanayiye dayalı karbon salınımında artış

3. Ağaç kesiminde artış

4. Hayvancılık

5. Endüstriyel çiftçilik

6. Tüketim çılgınlığı

Yaratılan talep için artan üretimin yarattığı ilave sera gaz üretimi Sorunun çözümü daha çok devletler düzeyinde olmakla birlikte bireysel olarak bizim de çorbada tuzumuz olabilir. Seyahatlerimizde daha çok toplu ulaşımı tercih edebilir, sırf bir üst modeli çıktı diye arabamızı ve telefonumuzu değiştirmeyebiliriz. Alışveriş yaparken geri dönüşümlü ürünleri tercih edebilir, ihtiyacımız yoksa almayabiliriz. Ambalajsız yiyecek alabilir, plastik poşet yerine bez torbaları tercih edebiliriz.

Saygılarımla.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

AYDIN’DA SUYA ZAM YOK

AYDIN’DA SUYA ZAM YOK

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil