Ana Sayfa Yazarlar 28.02.2023 896 Görüntüleme

Turizmci

SEÇİM KAPIDA

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremin öncesinde Türkiye’nin gündeminde seçim yer alıyordu. Millet İttifakının adayının kim olacağının yanı sıra en çok konuşulan başlıklardan biri de seçim tarihiydi. 14 Mayıs tarihi Cumhur İttifakı tarafından sık sık dile getirilirken deprem felaketinin ardından tarihinin değişip değişmeyeceği merak konusu oldu. Seçim tarihi için gözler bu hafta Erdoğan’ın yapacağı açıklamaya çevrildi.

Herkesin kafasında aynı soru var? Seçimler ertelenir mi? Depremin önümüzdeki uzunca bir dönem Türkiye siyasetinin ana meselesi olması kaçınılmaz. Ancak şimdi konuşulan, bugün merak edilen, depremin kısa vadedeki siyasi sonuçlarının, seçimler üzerindeki etkisinin ne olacağı. Büyük bir depremin büyük bir alanda gerçekleşmesi ve hemen sonrasında, Erdoğan’ın “bana bir yıl verin” çıkışı siyasi kulislerde seçimlerin ertelenmek istenmesi anlamına geldiği yorumlarına neden oldu. Deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren geçen ilk iki haftada hükümet kanadında bir panik havası hakimdi. Bu iki haftalık süreçte seçimlerin ertelenebileceğine dair demeçler vermeye başladılar. O iki haftalık panik sürecinden sonra ise tam tersi yöntemler ile seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması koşulları üzerinden çalışmalar yapmaya başladılar.

YSK harekete geçti ve yerle bir olan 11 ilde şartları yerinde gözlemlemek için inceleme yapmaya karar verdi. Oluşturulan heyet deprem illerini ziyaret ediyor. Afetzede seçmenlerin durumu, diğer şehirlere tahliye edilenler ve seçim güvenliği başta olmak üzere bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor, YSK’da ele alınması planlanırken depremzedelerin nerede oy kullanacakları sorusu sonuca ulaşacaktır. Bir diğer yandan çadır kentlerde oy kullanması oy sandıkları için konteynerler kurulması gündeme geliyor. Depremzedelerin nüfus kayıtlarını taşımaları halinde bulundukları illerde oy kullanabilmeleri planlanıyor. YSK seçim sürecinde değişen ihtiyaçlara göre mevzuat değişikliğine gidebilecek.

Ayrıca AFAD çalışanları ile deprem gönüllülerinin bulundukları ilde oy kullanmalarına yönelik genelge çıkarılması düşünülmektedir. YSK’nın seçimleri erteleme yetkisi yoktur. Anayasa’nın “Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler” başlıklı 78.maddesine göre ertelemenin tek istisnası savaş halidir. Seçim süreçlerinde sürekli kendi menfaatleri doğrultusunda değişiklikler yapan iktidar bakalım bu seçim dönemini kendilerine göre nasıl şekillendirecek, hep beraber yaşayıp göreceğiz. Depremzedelerin enkazdan çıkarılması ve ilk ihtiyaçlarının karşılanması işlerinde oluşan korkunç dağınıklık ve iş bilmezlik mutlaka seçmende not alınıp, değerlendirilecektir. İktidar buradaki gerçeği değiştirebildiği kadar değiştirip, değiştiremediğinin bilgisinin yaygınlaşmasını engelleyerek çuvalladığını örtmeye çalışacaktır. Bunca yaşanan olumsuzluklara karşın tek istifa Hükümet ortağı Devlet Bahçeli’den geldi. Beşiktaş tribünlerindeki “Hükümet istifa” sloganı nedeniyle üyesi olduğu Beşiktaş’tan istifa etti. Bunca insani yıkıma karşı, hiçbir sorumlunun istifa etmediği, istifa geleneğinin neredeyse olmadığı ülkemizde, Bahçeli, hükümetinin istifasını isteyen takımın üyeliğinden istifa etmesi insan aklıyla dalga geçmektir.

Aydınlık günlerde görüşmek dileğiyle..

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

SAYILAR ve 19 MAYIS

SAYILAR ve 19 MAYIS

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil