Ana Sayfa Yazarlar 8.03.2023 616 Görüntüleme

Yazar , Şair , Ressam, Aktivist. Evin Burası Platform Kurucusu

Düşler Sokağı

Bir yıl önce Yeşim’in Adası ile Aktüel Ada ‘da yazılarıma başlamıştım. Yeşim’ in Adası’nın sokakları olucak demiştim. O sokaklarda gezicez, sokak sakinlerinden bahsedeceğiz diye yazmıştım.

Haydi gelin şimdi, Yeşim’ in Adası’nın en güzel sokaklarından biri olan DÜŞLER SOKAĞI ‘ na bir gidelim bakalım.

Düşler Sokağı sakinlerinin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Ben bu kadınları tanıtacağım bugün sizlere.

Sokak çok renkli ve tertemiz.3 yıl önce pandemi başladığının ertesi günü kurulmuş bu sokak. Adamızın halkı bu sokağı çok iyi tanıyor. Pandemi dönemindeki yemek dağıtımı ve yardımlarıyla müthiş şeyler yaptılar. En önemli oluşumlarından biri de kurdukları ve hala büyüyerek buğune gelen Aşevi oldu.

Sokağın bir Aşevi de var.

Dediğim gibi bu sokakta çok önemli evler var. . Aşevi, Öğrenci bursları, daha bir çok etkinliğe ev sahibi yaptıkları evler.

Depremle birlikte yine muhteşem bir organızasyonla toplanverdiler hemen.

Evin Burası platformuyla beni de aralarına alarak sokaktaki bir evi de bana açtılar.

Bu sokağın yaptıkları muhteşem işler ve hemen herkesin hayatına dokunuşlarını anlatmaya kalksam sanırım yüzlerce sayfa tutar.

Fakat ben bugünkü yazımda Düşler Sokağı ‘nın sakinlerini anlatmak istiyorum sizlere. Bu güzel sokağın yaratıcılarını tanımanız benim onlara bir vefa borcum.

Düşler Sokağı’ nın sakinlerini ben size farklı bir şekilde anlatıcam. Onları doğadaki canlılarla benzeştirdim ve hepsine birer isim taktım.

Haydi Düşler Sokağına girelim bakalım.

BİLGE BAYKUŞ:

Sokağın bir kurucu muhtarı var. Sokağı 3 yıl önce kurduğunda o kadar emindi ki ne yapacağından. İlmek ilmek inşa etti sokağı.

Asıl mesleği Japonca rehber ve Emlak danışmanı.

Sanat, kültür konularında da çok yetkin bir bilgiye sahip.

Sanatın sembollerinden biri Baykuş’tur. Ben ona bu yüzden Bilge Baykuş dedim.

Sevgili Arzu Kalender bu sokağın Bilge Baykuş’ u.. Bende onun Yeşim Gözlüsü

BEYAZ KUĞU:

Kuğuları bilirsiniz, suda sakin sakin yüzerler. Sessiz ve anaç ruhlarıyla yavrularını doyurup kollarlar. Ama bu sakin yüzüşlerinin altında suyun altında o kadar çırparki ayaklarını, öyle çaba vardır ki öyle yüzebilmek için.

Sokağın Beyaz Kuğusuda sokağımızın Aşevinin,o minicik aşevinde kocaman kazanlarda ihtiyaç sahiplerinin olsun, hayır yemeklerinin olsun.. Sokağın yaşamasını sağlayan, karnını doyuran ve bunları yaparken başındaki eşarbı ve taktığı bembeyaz önlüğüyle bir kuğu gibi aşevinin minicik mutfağında ayaklarını binlerce kez çırpan Beyaz Kuğumuz Sevgili Aynur Bacımız. Aynur Ari.

 

KELEBEK :

Kelebek belki onun için çok narin bir benzetme.Ama onu bu sokakta ben Kelebekler gibi her yere yetişen, minicik aracıyla yardımları yükleyip dagıtan, renkli kişiliğini 3 yıl birlikte çalıştığımda bizzat yaşadığım narinliği, kibarlığı ve adalet duygusuyla tanıdım. Aslında o Kedikadın.. Bıkmadan usanmadan her yoğunlugunda bile sevgili kedilere mama dagıtan, barınaktaki dostları takip eden, aslında müthiş bir hayvan dostu aktivist olarak her yerde gördügünüz, sokağın canlılarından sorumlu narinligi yanında çok güçlü karakteriyle aslında amazon savaşçısı bir kadın. O kelebek sevgili Süheyla Ergüven.

 

ARI MAYA:

Arılar çalışkandır ve yaşamın sürmesi için en önemli canlılardır.Ve kraliçe arıyı yaşatmak için gerekirse ölürler. İşte sokağımızın çalışkan ve bitmeyen enerjisisiyle kovanı ayakta tutan bir arımız var. Peşinden gelen binlerce arıyla sokağın yaşamasını saglıyor.Bu koşturmada birazcık kanatları zedelendi, hastalandı.Sırtında taşıdığı kolilere aldırmadı.Kovana hep bal taşıdı.Arı Maya sevgili Seçil Barışık Kurşun

UĞUR BÖCEĞİ :

Ugurlar getirir üstüne konduğunda..Ne severiz uğur böceklerini.Elimize konunca”Uç uç uğur böceği, annem babam bana terlik pabuç alacak”diye söyleyince uçup giderdi.Sokağımızın uğur böceğide,ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını (terlik, pabuç, giysi…) bulmaya koşar hemen. Hatta mesleği gereği evler bulur, sokağımızın evlerine yeni sakinler yerleştirir.

İşte bizim uğur böcegimiz sevgili Seher Arslanboğa.

 

SARI BALIK:

Balıklar sessiz dünyanın, okyanusların en önemli canlılardır.Yeri gelir karnımızı doyurur yeri gelir küçük kara balık hikayesindeki gibi yol göstericimiz olur,Bizim sarı balığımızda öğretmenlik meslegiyle sokağımızın yol göstereni,sokağın ihtiyaç sahiplerine küçük gibi görünen ama aslında çok büyük nakti yardımlarla doyuran sarı balığımız sevgili Ayşin Ögretmen.

 

TAVUS KUŞU:

Ne güzeldir değilmi, kuyruklarını açtığında rengarek bir görsel şölen sunar bize.Herkese göstermez bu şöleni.Yuvasını sever ve korur. Sokağımızın deposunu koruyan, kollayan ve her zaman kapısını açık tutan ve bunu yaparken güleç yüzüyle bizleri hep görsel şölenle karşılayan tavus kuşumuz sevgili Aysun Duyar.

 

İşte dostlar.. DÜŞLER SOKAGI ‘nın sakinlerinin bir kısımını anlattım size.İleri dönemlerde diğer sakinleride anlatacagım sizlere. Çoğunluğu kadın demiştim. Bu kadınlar gününde hepsine adadığım bir yazı bu aslında.

Bu sokak böyle işte..

Sokağın arka taraflarında çok büyük bir kalabalık ve sakinler var.Türkiye’de belki de bu anlamda bir ilki gerçekleştiriyor. Bu sokağa katılmanızı canı gönülden isterim. Çünkü sokağımızın önünde bir levha yok.Herkese açık..

 

Ben bu sokagın, tellalı, sunucusu birazcık ta delisiyim. Her sokağın bir delisi olmalı ama dimi.

Ha ben kimmmiyim bu sokakta.!

Atom Karınca’yım.

 

Düşler Sokağı kadınları bu gün size kutlu olsun.

Daha yaşanabilir bir Türkiye’de hakettiğiniz saygıyı görmeniz dilegiyle.

 

Saygıyla, Sevgiyle.

 

Yeşim Akıncı. 8 /mart /2023

yesimakinci_68@hotmail.com

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

PİS BİR PSİKOLOJİK SAVAŞ

PİS BİR PSİKOLOJİK SAVAŞ

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil