DOLAR
Alış: 34.11
Satış: 34.25
EURO
Alış: 37.62
Satış: 37.77
GBP
Alış: 44.82
Satış: 45.15
AYDIN
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
NE OLDU BİZE BÖYLE !
Artık, anılar da teselli etmiyor.
“Benim balonlarım vardı.
Onları kimler aldı?
Mutlu bayramlar vardı.
Kim bilir nerde kaldı.”
Bu şarkıyı hatırladınız mı? İbo söylerdi. (Tatlıses değil!)
Neden, hep geçmişe özlem duyarız? Sizlere, bu sorunun yanıtını kendimce vermeye çalışacağım.
Karabük, Yenişehir, 70’li yıllar… Yenişehir; Demirçelik Fabrikasının lojmanlarından oluşan, planlı ve modern dizayn edilmiş bir semt… 1937’de temelleri atılan Demirçelik Fabrikasında, çalışacak işçiler, mühendisler ve idari personel için modern bir yaşam alanı ihtiyacı doğmuş. Bunun için; fabrikaya göre daha yüksek bir rakımda, ormanlık alana yakın bir bölge tercih edilmiş. Son derece planlı bir yerleşim alanı oluşturmaya karar verilmiş. Mükemmel çevre düzenlemesi, bol yeşil alanı, asfalt yolları, şirin sokakları ve evleri ile hayranlık uyandıran bir semt hızla inşa edilmiş. Benim çocukluk yıllarım işte bu güzel mekanlarda geçti
Yenişehir ismi verilen bu semtin, fabrikaya uzak bir alanda kurulması ilginç değil mi? Bunun nedeni, fabrikanın yaratacağı hava kirliliğinden mümkün olduğunca uzak kalmak olabilir mi? Çalışanların fabrikaya ulaşımı için, çok güzel servis otobüsleri alınmış. Bunlar, o dönemin, farklı renklerde ve modellerde otobüsleriydi. Fabrika çalışanları için her şey düşünülmüştü.
Tek katlı bahçeli, garajlı evler. Hemen hemen hepsinin önünde son model otomobiller…. Sokaklarında bisiklete binen, oyunlar oynayan cıvıl cıvıl mutlu çocuklar…..Tüm evlerin bahçelerinde çiçekler, güller, meyve ağaçları, kuş sesleri… Kamelyalarda çay sohbetleri, tavla sesleri, şen kahkahalar… Çam, Kestane, Çınar ve Akasya ağaçlarının süslediği pırıl pırıl sokakları… Kulüpleri, yazlık ve kışlık sinemaları…. Basketbol, voleybol sahaları… O yıllarda; büyük şehirlerde dahi pek görmeye alışık olmadığımız tenis kortumuz bile vardı.
Hele bir havuzlu. bahçemiz vardı ki; ömre bedeldi. Her hafta sonu mutlaka caz dinlemeye giderdik. İlk dansımı orada yapmış, yüzmeyi de orada öğrenmiştim. Düğünler. konserler, toplu sünnetler, tüm sosyal etkinlikler havuzlu bahçede ve kulüplerimizde olurdu. Ülkenin en ünlü sanatçıları ve tiyatro gurupları gelirdi. Sinema salonlarımızda; Türk sinemasının ve dünya sinemasının vizyondaki en son filmlerini izlerdik. Yazlık sinemamız da vardı. Yaz akşamları yer bulmak için günler öncesinden bilet alırdık. İnanmayacaksınız belki ama; evlerimizde elektrik, çamaşır makinesi, buzdolabımız bile vardı! :)) 2002 yılı sonrasından değil, yaklaşık yarım asır önceden söz ediyorum!
Moda yakından takip edilirdi; İspanyol paça, mini etek ve apartman topuğun moda olduğu yıllardı…Bayramlarda ve özel günlerde şıklık yarışı yaşanırdı. Şimdi öyle mi? İnsanlar giyinmeyi unuttu! Komşuluk. Arkadaşlık, Dostluk. gibi kavramların gerçekten anlam bulduğu yıllardı. Sözün senet olduğu, insanların birbirine güven duyduğu yıllardı.
Kredi kartlarımız, internetimiz, cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız, evlerimizde kombilerimiz yoktu. Televizyonla bile çok sonra tanıştık. Fakat çok mutluyduk. Hayallerimiz vardı, yarınlardan umutluyduk. Ülkemiz, ailemiz ve çocuklarımızın geleceği için kaygılarımız yoktu.,…
Şarkı sözleri bile bambaşkaydı;
“Nasılda koşuşurduk bahçelerde.
Şarkı söylerdik mehtaplı gecelerde.
Sen bana, ben sana komşu evlerde…
Kök sarmaşıklar gibi sarıldık o yaz…” “
Okul yolu sensiz ölüm kadar sessiz…
Eylül’de gel okul yoluna
Konuşmadan yürüyelim.
Gireyim koluna…
Görenler dönmüş, hemde mutlu desinler.
Ağaçlar sevinçten başımıza konfeti gibi yaprak dökecekler
Yaprak dökecekler…”
Ne güzel sözler değil mi?
Şimdi öyle mi? “Tadı yok ne baharın ne yazın. Kalmadı tesellisi ne şarkının ne sazın…” Yaşam artık, Muzaffer İlkan’ın bu hicaz bestesindeki gibi… Savaşlar, depremler, afetler, ruhunu yitirmiş beton şehirler. Tüm bunlara rağmen yaşama tutunmaya çalışan insanlar… Bu cumhuriyet kenti Karabük’e yolunuz düşerse; Bir de şimdiki halini görün. Yazımda anlattıklarım aklınıza gelsin. Doğrusu görmenizi hiç istemem.
Sadece Karabük mü? Tüm şehirlerimiz gibi insanlarda ruhunu kaybetti.
Benim balonlarım vardı.
Onları kimler aldı?
Mutlu bayramlar vardı.
Kim bilir nerde kaldı.
Ne oldu bize böyle?
Artık anılar da teselli etmiyor…
İlyas ERBAY
ilyas.erbay@gmail.com
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Yazılar
-
UÇKUR MESELESİ
-
HAYVAN HAKLARI DENİLİNCE
-
GERÇEKLERİN ÜZERİNİ ÖRTEMEZSİNİZ !
-
GERÇEK SORUNLARLA YÜZLEŞMEK
-
SİYASET BU DEĞİL
-
SAHTE HESAPLAR GÜNDEMİ
-
NASIL GÖRMEZSİNİZ
-
İnsanlaşmada Ölçü Birimi Olarak Dil
-
HALKIN ÖDÜLÜ
-
BAŞKAN GÜNEL’İN BASIN TOPLANTISI
-
BİR BABANIN DUYGULU ANLARI
-
İnsanın insana yaptığını hiç bir canlı kendi türüne yapmamıştır