Ana Sayfa Gündem, Medya, Politika, Yaşam 29 Ağustos 2023 358 Görüntüleme

MAHALLE MECLİSLERİ

Kuşadası Kent Konseyi 29 Temmuz’da seçimli genel kurulu ile kurmuş olduğu Mahalle Meclisleri 19 Mahallede 600 e yakın meclis üyesinden oluştu. Meclisler 15 günde bir toplanacak, mahalle ilgili kararları ortak akıl ve ortak kararla alacaklar.(Her ay da Belediye Başkanı ve tüm mahalle meclis üyelerinin katıldığı toplantılar gerçekleştirilecek) Kent Konseyi aracılığı ile yerel ve merkezi yönetimlere iletimi ve takibi sağlanacak, Mahalle meclislerine geri bilgi bildirimi yapılacak. “Mahalle senin, söz senin” teması ile kurulan Mahalle Meclisleri Mahalle sakinleri kendi mahallesi adına söz sahibi olacak. Sorunların çözümü, projelerinin gerçekleşmesi için çalışma gerçekleştirecekler.

Demokratik katılımı kent çerçevesinde en küçük ölçekte hayata geçiren mahalle meclisleri, kentsel yaşamı kolaylaştırmayı amaçlayan, mahalleyi tarihsel gelişiminden koparmadan orada yaşayanların refahını gözeterek hareket eden yapılar olarak ifade edilmektedir. Mahalle meclisleri aynı zamanda mahalle sakinlerinin deneyimlerini paylaştıkları, dayanışma ve işbirliği içinde olabildikleri, mahallenin sorunları üzerine düşünebildikleri ve çözüm önerileri sunabildikleri bir ortamın tesisini sağlayan yapılardır. Mahalle sakinlerine, yöneticilerle aynı platformda buluşma fırsatı sağlayan mahalle meclisleri aynı zamanda bireylere yaşadıkları alan ile ilgili yönetsel kararlara doğrudan katılım fırsatı da vermektedir. İstek, dilek ve şikâyetlerini yönetim kademesine belirli aralıklarla iletme imkânı yakalayan bireyler, politika yapımının aktörleri haline gelmektedirler. Birlikte üretim ve birlikte yönetim ilkesi temelinde hareket eden meclislerin bir diğer amacı, mahallenin bütün birikim ve olanaklarının en üst seviyede örgütlenmesini ve eşgüdümü sağlamaktır. Mahalle sakinlerini hizmet bekleyen bireyler olmaktan çıkararak sorunlara karşı çözümlerin aktif birer parçası haline getirmeyi amaçlayan meclisler, aynı zamanda mahallenin sosyal, bilimsel, kültürel ve demokratik olarak gelişmesi yönünde hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Yönetişim eksenli katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi esas alan bir yapı üzerine şekillendirilen mahalle meclisleri, katılımın kültür haline getirilmesi adına birçok katkı sunabilecek potansiyele sahip birimlerdir. Kısaca Mahalle Meclisleri; sokaktan başlayan demokratik ve eşitlikçi bir katılım ile müzakereye dayalı çalışmayı temel alan bir yapıdır. “Yerel demokrasi modelinin temeli Mahalle Meclisleridir.” Demokrasinin yereldeki kılcal damarları, temel yapı taşları, mahalledeki okullarıdır.

AMACI NEDİR?

NİÇİN KURULDU ?

Mahallelilerin yaşanabilir bir kentin yönetiminde etkin bir rol almasını hedefleyerek kuruldu. Büyük ölçüde komşuluk ilişkilerine ve kişisel tanışıklığa dayanan, bireylerin günlük yaşamlarını etkileyen kararlara doğrudan katılımı sağlayacak “birinci basamak yerel yönetim” özelliği taşıyan mahalle ölçeğinde katılımcı mekanizmaların oluşturulması, katılım düşüncesinin toplumun bütün düzey ve kesimlerine ulaşabilmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde bu mekanizmaların başında Mahalle Meclisleri gelmektedir.

MAHALLE MECLİSLERİ KİMLERDEN OLUŞUR?

*Tüm mahalleli Mahalle Meclisinin doğal üyesidir. (Meclis toplantılarına katılabilir fikrini söyleyebilir. Ancak kararlar seçilmiş Mahalle Meclisi üyelerinin oyu ile alınır.)

*Muhtarlarımız

*Sokak Temsilcilerimiz

*Site Temsilcilerimiz

*Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri

*Mahalle Esnaflarımız.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil