Ana Sayfa Yazarlar 2.02.2024 233 Görüntüleme

1985 yılında Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans, 1989 yılı Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans mezunu. Konya, Hakkari, Safranbolu Devlet Hastanelerinde Diyetisyen olarak çalışıp, 2005 yılında emekli oldu.

PEMBE ve MAVİ

Pembe bir renk olarak kız çocuklarına, mavi de erkek çocuklarına atfedilmiştir. Hatta biliyorsunuz eskiden kadınların nüfus cüzdanı pembe erkeklerinki maviydi ancak, pembe kız çocuklarına isim olarak konulabilmesine rağmen, mavide bu tercih edilmemiş. Çocukken köyümüzde Gülpembe adında bir arkadaşımız vardı. babaannemlerin evinin hemen karşısındaydı evleri. Çok sevdiğim bir arkadaştı ve aynı adı gibi beyaz pembe yanaklı güzel bir kızdı o. Hatırladığımda Barış Mançonun Gülpembesi o muydu acaba dedirtir bana. Erkekler için de Mavi çok güzel bir isim olabilirdi . Mavi de kelime olarak; hoş, güzel ve pozitif etki oluşturur ruhta. Gökyüzü mavidir, mavi de göktür. Bizim köyde mavi gözlülere gök gözlü derler. Gökyüzü uçsuz bucaksız göründüğü için, mavi sonsuzluğu temsil eder . Bu iki rengin insan cinslerine ayrılmasının geçerli sebepleri vardır mutlaka. Yine de her iki cins her iki rengi çekinmeden kullanabilmeli bence. Mavi ile pembe benim en sevdiğim iki renktir.

Pembe senelerce en sevdiğim birinci renk, mavi ise ikinciydi. Fakat son yıllarda mavim birincilik tahtına oturdu. Gökyüzünün temel rengi olan maviye zaman zaman beyaz, gri, kurşuni, pembe ve turuncu eşlik eder. Yedi rengin diğerleriyse gökkuşağı oluştuğunda görülebilir. Her bir renk çok özel ve önemlidir hayatımızda. Pembeyi sevimlidir. Hayatında ona yer vermek bir nevi pozitife olumlama yapmak demek gibidir.. Toz pembe hayaller içinde olmak diye bir deyimimiz vardır ve bu deyim yüzünden mi pembe hayallerle özdeşleşmiştir zihnimizde yoksa pembe hayalin rengi olduğu için mi bu deyim söylenmiştir. Biraz tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan gibi oldu.. Hayalin rengi pembedir. O daha ziyade başında kavak yelleri esenlerin rengidir. İnsanın hayal kurması, plan yapmayla başlar. Çoğunluk yakın gelecek için düşündükleri plan, daha uzak gelecek için olanlar hayal kabul edilse de, hayalin birazcık daha uçuk kaçıklığı söz konusudur! Bu uçuk kaçıklık mantıksız ve manasız gibi görünse bile, bir çok bilimsel ilerlemenin temelinde yer alır.

Hayalsiz hayat olur mu hiç. Olursa da neye benzer acaba ? Bir şeye benzemeyeceği gibi çok da süremez gibi geliyor bana. Kelimelerden de belli hayalsiz hayatın olamayacağı. Olamazlığını; iki kelimede sadece tek bir harfin değişmesiyle farklı kelimeye dönüşleri açıklıyor bizlere. Kelimeler; ifade ettikleri manalara uygunlukları ve diğer kelimelerle aralarındaki fonksiyonel bağlantıları, göz önüne alınarak oluşturulmuş olduklarını, birazcık düşünürsek anlatıyor bizlere. ? Kelimeler eğer duyabilirsek, bizimle konuşur ve kendi anlamlarının çok ötesinde hayata dair bilgiler de verir. Sade kelimeler mi; duyup da dinleyene, evrendeki her şey, her an konuşur…Bu iki kelime, bizi birbirimizden ayırmayın, ayırırsanız ikimizi de yoklarsınız diyor !

Hayalin rengi pembe, hayatınki mavi ! Neden mavi çünki suyun rengi mavi ve oksijenin rengi mavi. Hayat için gerekli olan iki madde su ve havadaki oksijen. Canlılık bunlarla başlıyor. Peki hayalin rengi neden pembe. Uçarıdır pembe, uçmak ister, yeryüzüne ait hissedemez kendisini. Yeryüzündeki kötülükler acıtır onu, kendisini koruması lazımdır. En iyisi, gökyüzünde yaşamak olmalı diye düşünür. Pembe ile mavi konuşsa birbirine ne derler acaba?… Pembe ben uçacağım, yere basamam , ayaklarımı kirletemem der. Mavi madem uçacaksın gel bende uç, ben seni korurum, düşmene izin vermem, kaldırırım yukarı, uçarken üşütmem bile, güvenebilirsin bana; hem bende istediğin yöne istediğin kadar uçabilirsin, hudutlarım yoktur benim der. Pembe sevinir hemen, aceleyle dalar hayallerine. Mavide yaşayacağını bilmek rahatlatır pembeyi.

Pembe hayallerine dala dursun; mavi, kırmızının form değiştirmişi olduğunu bilir pembenin. Sevgisinin acısına dayanamayarak rengine beyazı kattığını anlar. Acılara dayanmak zordur bilir. Yeryüzündeki en büyük hayalin acıtmayan sevgiyi bulmak olduğunu tahmin eder, pembeyi anlar. Kanını akıtmadan, oklanmadan sevgiyi bulmanın boş bir umut olduğunu bilse de, sesini çıkarmaz susar; bildiklerini kendisine saklar. Gerçekler öyle ulu orta söylenemez; onlar keşfedilerek öğrenilmelidir. Hem bu kadar tatlı birisine bu nasıl söylenebilir ki. Tatlıdır pembe, bulut şekeridir o. Kıyılmaz ona…Tatlıdır pembe, tatlı hayaldir. En tatlı hayal sevgiyi bulmaktır, nihai hayalse acıtmayan, kanatmayan sevgiyi bulmak !… Arasın Pembe !…

Sevgilerimle

Dyt. Güner Erbay.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

İYİ SAATTE OLSUNLAR

İYİ SAATTE OLSUNLAR

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil