Ana Sayfa Yazarlar 21.08.2023 514 Görüntüleme

Araştırmacı , Yazar

DURMAK YOK, TÜY DİKMEYE DEVAM !

Her gelen Milli Eğitim’de harikalar yaratıyor! Bugüne kadar adeta reform(!) niteliğinde uygulamalara şahit olduk. Reformlar ardı ardına gelmeye devam ediyor maşallah. LGS – OKS – 5.5 YAŞ – FATİH PROJESİ – AKILLI TAHTA – SBS – ÖSS – YGS – LYS – 4+4+4 – TEOG – HGS- OGS Bu tuhaf kısaltmaları doğru saydım mı bilmiyorum. Sayarken kafam karıştı. Hızımı alamayıp kaptırmışım. HGS ile OGS otoyol ve köprü geçişleri için olacaktı herhalde. Şaka bir yana, ne milli eğitim miş arkadaş! 1923 den günümüze 60 hükümet kurulmuş, tam 79 bakan göreve gelmiş. 2002 den bugüne ise 9 bakan değişmiş. Sanırım, bakan değişme rekoru milli eğitimde. Bakanlardan kaçının ismini sayabilir siniz? Kaçı eğitim kökenli idi? Asıl meslekleri ne idi?

1 asır geçti bir türlü rayına oturtamadık şu milli eğitimi. Oturtacağımızda yok! Korkarım, böyle giderse, sonunda kıç üstü oturtacağız.

Sürekli bir yap boz! Şimdi bir yenisi gündemde . Liselere giriş sınavı LGS tekrar uygulanacak mış. Başarısız öğrencilere sınıf tekrarı getirilecekmiş. Devamsız öğrencinin okulla ilişiği kesilecekmiş. İyide kardeşim neden kaldırdınız? Şimdi neden koyuyorsunuz ?

Öğretmenlere uzmanlık sınavı getirilmişti. Ne oldu? Çözdük mü eğitim sorununu? 1 milyon 200 bin öğretmenin kaçını uzman yaptık? Öğretmenlik başlı başına zaten bir uzmanlık mesleği değil mi?

Haa, aklıma gelmişken, ☆ Yıllarca reklamı yapılan Fatih Projesi ne oldu? Hani eğitimde çığır açacaktı! Bakanın biri bu projeye 4 milyar lira harcandığını söylemişti. Gerçek rakamın 30 milyar olduğunu söyleyenler de var. Akıllı tahta, tablet ve teknik altyapıya harcanan bu para boşa mı gitti? Akıllı tahtaların birçok okulda teknik alt yapı yetersizliği nedeniyle kara tahtaya döndüğü söyleniyor. İster istemez “Bu proje ile birileri ihya mı edildi?” Sorusu geliyor akla!

☆ MEB; Fatih projesi, EBA (Eğitim Bilişim Ağı) kapsamında, ülkemizin çok bilindik bir beyaz eşya şirketi ile Mart 2021 de 28 bin adetlik yeni bir akıllı tahta ihalesi daha imzalamıştı. Takip ettiğim kadarıyla, bu şirket; hızla ve başarılı bir şekilde bu akıllı tahtaların kurulumunu yapmıştı. Başlangıçta ihaleyi alan firma yarım bıraktığı işi neden bitirmedi? Neden başka bir firmaya gerek duyuldu?

☆ 2021 de ihale yeni bir firmaya verildiğine göre, bu durumda, daha önce yapılan; 1.439.000 tablet. 450.000 akıllı tahta ihalesi için harcanan milyarlar boşa mı gitti ? Bunların ne kadarını okullarımızda aktif olarak kullanıyoruz? Yoksa, istediğimiz sonucu alamadık mı? Dönemin bakanının açıklamasına göre; 4 milyar 282 milyon TL, Muhalefete göre 8 milyar TL. Bazı kaynaklara göre 30 milyar TL den söz ediyoruz. Hangisi doğru bilemem. ☆ 21 yılda; 191 kez ihale kanununu değiştiren devlet; ihale şartnamesi hazırlamasını bilmiyor olamaz herhalde !

☆ İhalelerde; proje tamamlandığında; geçici kabul ve kesin kabul aşamaları vardır. Kesin kabul aşamasından sonra şartnameye uygunluk sağlandığında, yüklenici firmaya paranın tamamı ödenmiş olur. Geçici ve kesin kabullerde projenin uygunluğu neye göre onaylandı? Firmaya neye göre ödeme yapıldı? Bu proje için, bu güne kadar toplam ne kadar ödeme yapıldı ?

☆ 2014 de tamamlanması gereken proje; 2021 için 1 milyar TL daha kaynak ayrılarak, neden 2023 e sarktı?

☆ Alt yapının usulüne uygun yapılmadığı, teknik şartnameye uygun malzeme kullanılmadığı, planlama yapılmadığı, akıllı tahtalar ile tabletlerin bağlantı kuramadığı, 7 milyon öğrencinin uzaktan eğitimden yararlanamadığı iddia ediliyor. Bu iddiaları muhalefet vekilleri zaman zaman dile getiriyor. Bu tür haberler medyada da yer alıyor. Bu iddialar doğru mudur? İddialar doğru ise; Devletin kontrol ve denetim mekanizmaları neden işletilmemiştir?

☆ Öyle anlaşılıyor ki; bu proje için milyarlarca TL. para harcanmış ve doğru düzğün verim alınamamış. Adeta heba olan bu büyük kaynak ile kaç fen lisesi yada meslek lisesi açılırdı? Yada kaç işsizimize iş imkanı sağlayacak fabrikalar kurulabilirdi? Yazık değil mi bu ülkenin çocuklarına? Yazık değil mi zaten sınırlı olan kaynaklarımıza?

İlyas Erbay

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil