Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen, “KUŞADASI KİTAP FUARI” kitapseverlerden büyük ilgi gördü. Kaçıncı fuarın yapıldığı belirtilmediğine göre geleneksellik özelliği taşımadığını düşündürdü bana. Yerel yazarlara da bir stant verilmesi uygun düşmüştü. Kuşadası Yazarlar Platformu’na (KUYAP) katılımımın kabul edildiği günlere denk gelen fuarda ben de kitaplarımı imzaladım. Böylece yazar arkadaşlarla da tanışmış olduk. Kültür-Sanat etkinlikleri bir kentin geleceğini aydınlatan önemli olgulardır. Yayınevlerinin geniş katılımıyla on beş gün süreyle kitapseverler aradıkları kitapları edindiler. Ulusal yazarların söyleşi ve imza günlerine katıldılar. Ancak kitap fuarı dışında; 1-Yerel Yazarlar Şenliği, 2-Ulusal Yazarlar İmza ve Söyleşi Günleri yılın değişik zamanlarında yapılırsa Kuşadası’nın kültür yaşamına zenginlik katacağını düşünüyorum. Ülkemizin saygın yazarları 15 gün kentimizde ağırlanabilir. Yıl içinde yapılan konserlerden birinin yerine bu etkinlikler sponse edilebilir diye düşünüyorum. Etkinliklerin düzenlenmesi ve yürütülmesi konusunda KUYAP Belediyemizle birlikte eşgüdümlü çalışabilir.
Fuar etkinliğimiz sırasında yazar Arkadaşlarıma, Bir kültür kenti olma yolunda önemli yol alan Kuşadası, Sokak Festivaliyle, Kitap Şenliğiyle, Çeşitli sergileriyle, Altın Güvercin Şarkı yarışmasıyla diğer ilçelere örnek olacak konumundadır. Nüfusun bir bölümünü oluşturan emekliler sosyal yaşam içerisinde sanatsal ve kültürel etkinliklere yoğun ilgi göstermektedir. Tatil sezonunda beş yüz binin üzerine çıkan nüfus, etkinliklere ilginin yoğunluğunu arttırmaktadır. Bu yüzden Kültür-Sanat etkinlikleri yoğun ili görmektedir.
Bunun yanında sanatın diğer dallarına mensup sanatçılarla birlikte, azımsanmayacak sayıda şair ve yazar Kuşadası’nda yaşamını sürdürmektedir. Geçtiğimiz ay içerisinde düzenlenen Kuşadası Kitap Fuarında kitaplarını okurlarıyla buluşturan yazar ve şairler olarak , örgütlü olmanın yararlarını gündeme getirmişler ve 2018 yılında ‘Kuşadası Yazarlar Platformu’nu oluşturmuşlardır. Modern toplum bir bakıma örgütlü toplumdur. Tanım olarak ise örgütlü toplum; sosyal demokrasinin temel ilkesi, sessiz çoğunluğun sesli hale gelmesi, toplumun ortak konularda uzlaşarak tavır ya da görüş belirlemesidir. Kitap Fuarı Günleri içerisinde “ Arkadaşlarımın dikkatine; Kitap Fuarı bitiminde Belediye Başkanımız Ömer Günel’i randevu alıp hep birlikte ziyaret edelim. İmece usulü bir teşekkür plaketi sunalım. Ayrıca taleplerimizden oluşan bir metni kendisine iletelim. Basını da davet edip KUŞADALI YAZARLAR olarak varlığımızı hissettirelim. Ne dersiniz? Talep olarak yeni açılacak kent alanında bir #SANATSOKAĞI oluşturulması ve dönüşümlü olarak kullanabileceğimiz (12) ay stantlar yapılması. Ve benzeri talepler listesi oluşturulabilir diye düşünüyorum. Tüm arkadaşlarımızın konuyu değerlendirip , görüşlerini açıklaması önerimle saygılar sunarım.” Önerim ne yazık ki birkaç yazar arkadaşımızın dışında kabul görmedi. Gözlemlediğim kadarıyla kuruluşundan bu yana KUYAP’ı oluşturan dostlarımız; “Yaz, yayımla ve sat ” dışında kentin kültür yaşamına pek de ilgi göstermemişler. (Yanlıyorsam düzeltiniz.) Gerçekleştirdikleri 5 etkinlikle sınırlı kalınmış. Ulusal anlamda azımsanmayacak başarılar elde etmiş KUYAPlı yazar arkadaşlarımızdan bu konuda beklentinin büyük olması çok olağandır.
Kuşadası’nın bir kültür merkezine, sanat sokağına, gençler ve çocuklar için açılacak şiir atölyeleri, öykü atölyelerine gereksinimi vardır diye düşünüyorum. Bunların gerçekleştirilmesinde öncü görev biz yerel sanatçılara düşmektedir. Günümüzde bireyin toplum içerisinde varoluşu, toplumsal hayat açısından bakıldığında kentler içerisindeki yeşil alanlar, çocuk parkları, kaldırımlar , yollar temel yapılanmayı oluştursalar da kentlerin kültür sanat faaliyetleri için de alanlar oluşturulması çok önemli bir yere sahiptir. Anılan eksikliklerin giderilmesi Kültürel etkinlikler açısından kentimizi oldukça üst düzeye taşımış olacaktır.
Yaz sezonunda bir çok sanatseverin tatillerini geçirdiği beldemizde ürettiğimiz eserlerimizi onlarla buluşturdukça, elde edeceğimiz katma değerle yeni yapıtlar oluşturmaya olanak bulacağımızı düşünerek, sosyal yaşamın çekim merkezi olacak olan yeni kent meydanının uygun görülecek bir bölümünde yılın 12 ayında faaliyetlerimizi sürdürebileceğimiz satış reyonları oluşturulmasını, “Güz ve Bahar” olmak üzere kitap şenliğinin Haziran ve Ekim olmak üzere yılda 2 kez düzenlenmesi, Belediyemizin kültür fonundan karşılanmak üzer yazarların yapıtlarından belli miktarda alınıp, ilçe kütüphanelerine dağıtılması ayrıca kültür sanat etkinlikleri düzenleme komitesinde KUYAP temsilcilerinin de katılımın sağlanması gibi taleplerimizi iletebiliriz.” Çağrısını yapmıştım. Bir arkadaşımın olumlu görüşleri dışında bu konuda bir değerlendirmede bulunan çıkmadı.